BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI ARE NEVOIE DE SPRIJINUL ACTIV AL CETĂȚENILOR!

04.04.2023

 

 

Cetățenii Moldovei sînt chemați să ajute Biblioteca Națională a Moldovei și să susțină masiv petiția online pentru a preveni transferul către România a clădirii, care găzduiește colecția patrimoniului național scris al țării noastre.

 

Reamintim că petiția online a fost inițiată de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, menționînd că în clădirea istorică, pe care autoritățile doresc să o transfere Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române, se află nucleul patrimoniului Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: o colecție de cărți vechi și rare – peste 33.500 de volume; o colecție de opere de artă și hărți – peste 216.000 de articole; biblioteca audio-video – 110.000 unități de stocare; un fond specializat și Centrul Național de Învățare Permanentă în Biblioteconomie și Informatică, unde au fost pregătiți din 2017 peste 10.500 de specialiști. Ambasada SUA și alții au contribuit la dezvoltarea acestor spații.

În general, în ultimii ani, statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea în starea actuală, a transfera în acest spațiu circa 500.000 de articole de materiale și a le asigura condițiile de depozitare necesare.

 

Asociația Bibliotecarilor din Moldova constată că dacă decizia autorităților de a transfera cea de-a doua clădire a Bibliotecii Naționale a Moldovei va fi pusă în practică, aceasta va distruge Biblioteca Națională a Moldovei, care nu are puterea să reziste acestei lovituri. Blocul principal, proiectat să găzduiască 1.000.000 de volume, geme sub greutatea a peste 2.500.000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.

Bibliotecarii atrag atenția asupra faptului că Biblioteca Națională este o instituție a identității țării, iar a doua clădire a Bibliotecii Naționale a Moldovei este un monument de istorie și arhitectură de importanță națională.

 

„Mizăm pe sprijinul comunității profesionale, al partenerilor, reprezentanților intelectualității și cetățenilor”, a spus Asociația Bibliotecarilor din Moldova într-un comunicat.

 

De înțeles că, cu cît mai mulți cetățeni semnează această petiție, cu atît este mai mare efectul pe care aceasta îl poate avea asupra soluționării în mod pozitiv a problemei menționate a Bibliotecii Naționale a Moldovei.

Petiția online poate fi semnată AICI

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.