CÎŢI BANI AU TRIMIS ÎN MOLDOVA MIGRANŢII MUNCITORI?

26.01.2019
 

Pe parcursul anului 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova a constituit 1 mlrd. 266,84 mln dolari SUA, cu 5,6 la sută sau cu 66,8 mln. dolari mai mult decît în aceeași perioadă a anului precedent.

 

Datele sunt prezentate de Banca Naţională a Moldovei, menionînd, în acelaşi timp, că, în luna decembrie, 2018, volumul acestor transferuri s-a cifrat la 96,36 mln. dolari SUA (în scădere cu 9,3 la sută comparativ cu decembrie, anul trecut). Transferurile în Moldova din partea migranţilor au depăşit $ 1 mlrd. În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, ponderea dominantă a revenit transferurilor în euro, care a alcătuit 51,2 la sută (în creștere cu 6,8 p.p. comparativ cu decembrie, 2017), acestea fiind urmate de transferurile în dolari SUA - 43,0 la sută (- 5,1 p.p.) și cele în ruble rusești – 5,8 la sută (-1,7 p.p.). Potrivit BNM, atît originea, cît și destinaţia transferurilor din străinătate făcute în favoarea persoanelor din Moldova pot avea un caracter diferit.

 

Acestea includ, în afară de transferurile migranților moldoveni, și alte transferuri de bani: transferul salariilor către persoanele fizice rezidente de către reprezentanțe nerezidente (instituții financiare internaționale, organizații internaționale, agenți economici străini) în Moldova, transferuri în favoarea cetățenilor străini aflați temporar în Moldova, pensiile sociale, prestațiile, pensii alimentare. Datele BNM nu includ plățile efectuate prin băncile din stînga Nistrului.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.