CĂLĂTORIA DUPĂ GRANIŢĂ CU COPII MINORI

04.04.2013
Foto: notariat-tiberetului.net

În ajunul perioadei Sfintelor Sărbători de Paști, portalul informaționalul Viza.md reaminteşte că minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi, de reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial în Moldova sau prin prin intermediul Ambasadelor și consulatelor moldovenești în străinătate.

 

De asemenea, declarația poate fi întocmită la un notar străin, fiind ulterior legalizată (după caz apostilată).


În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesară declaraţia de consimţămînt a ambilor părinţi, legalizată notarial. Atunci, cînd părinţii nu sînt reprezentanţii legali ai copilului (lipsiţi de drepturi parinteşti), va fi prezentată declaraţia de consimţămînt, depusă de reprezentanţii legali, exprimată prin decizia autorităţii tutelare.


Autorităţile de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor minori, însoţiţi de o persoană adultă în următoarele cazuri:
- minorul este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual si călătoreşte însoţit de o altă persoana fizică. În această condiţie, persoana însoţitoare va prezenta următoarele: declaraţia unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de însoţire a copilului în statul sau statele de destinaţie, vor fi prezentate perioada de şedere şi datele de identitate ale însoţitorului.


Este recomndabil ca cetăţenii să se informeze din timp despre regulile de trecere a frontierei în statele de destinaţie (inclusiv şi de tranzit). Certificatul de naştere şi permisul de şedere nu pot fi folosite ca document de călătorie.


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.