CĂLĂTORII ÎN SUA: PARTICULARITĂȚI ȘI CURIOZITĂȚI. INTERVIU ACORDAT DE CĂTRE SECȚIA CONSULARĂ A AMBASADEI STATELOR UNITE DIN CHIȘINĂU

28.12.2012
Foto: facebook.com

Domeniul consular și relațiile între țări presupun existența unor anumite particularități, ca spre exemplu obținerea unui Green Card, termenul pentru care se eliberează viză, examinarea cererilor de viză și cerințele față de aplicanți.


Într-un interviu exclusiv acordat de către Secția Consulară a Ambasadei Statelor Unite din Chișinău, reprezentantul oficial a răspuns la cîteva întrebări pentru portalul informaționla VIZA.md:


- Care sunt drepturile și posibilitățile de călătorie oferite deținătorilor unui Green Card? Posesorii Green Card pot călători și în alte țări decît SUA în baza acestuia?
Green Card oferă persoanelor dreptul de reședință permanentă în țară, de a lucra și studia în SUA. Acest document nu este un pașaport ci un permis de reședință, deținătorul rămînînd în continuare cetățean al țării sale de origine. Green Card servește drept dovadă a reședinței legale în SUA. Cetățenii moldoveni, posesori ai unui Green Card pot trăi, călători, lucra și studia permanent în SUA.


Green Card este un document oficial utilizat de către autoritățile SUA. Pentru a călători în alte țări, cetățenii moldoveni urmează să verifice regimul de viză pentru destinația în cauză. Green Card nu oferă dreptul la călătorii fără viză.


- Din infomațiile colectate de la vizitatorii site-ului VIZA.md am aflat că deseori solicitanții unei vize de vizită primesc refuz. De ce?
Există anumite cerințe în corespundere cu legislația SUA care trebuie să fie respectate de către aplicanții pentru o viză de vizită. Ofițerul consular de la ambasadă sau consulat va determina dacă aplicantul corespunde cerințelor legale pentru a fi calificat acordării unei vize de vizitator sau turist.


Legea presupune că fiecare solicitant de viză de vizită este un eventual imigrant. Pentru a primi viza de vizită, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1. scopul călătoriei în SUA este de afaceri, distracții, turism, tratament medical;
2. perioada de ședere trebuie să fie strict determinată și limitată;
3. dețineriea resurselor financiare proprii necesare acoperirii cheltuielilor de călătorie în SUA;
4. dovezi a existenței unor legături economice și sociale peste hotare;
5. deținerea unei reședințe în afara SUA;
6. existența legăturilor și dovezilor care ar confirma faptul că solicitantul se va întoarce în Moldova în termenul preconizat.


Invitațiile din partea gazdei nu sunt necesare pentru a obține o viză în SUA. Fiecare aplicant trebuie să demonstreze fezabilitatea sa în baza meritelor proprii. Gazda din SUA nu poate garanta că invitatul său se va întoarce în Moldova.


- Cum se ia decizia cu privire la termenul pentru care se acordă viza (3 ani, 10 ani etc.)?
Termenul de valabilitate al vizei depinde de clasificarea vizei solicitate, precum și de țara de origine a aplicantului. Termenele variate depind de acordurile de reciprocitate încheiate de către Statele Unite și alte țări. Pentru cetățenii moldoveni, termenul maxim pentru care se eliberează o viză turistică este de 10 ani, însă o viză de student se eliberează pentru maximum 5 ani. Termenul de valabilitate a vizelor pentru participanții la programele de schimb intercultural și programele Work and Travel depind de termenul de desfășurare al programului.


Pentru cetățenii ruși și ucraineni termenul maxim de valabilitate a unei vize turistice este de 3 și 5 ani respectiv.


- Green Card permite călătorii în Mexica, Jamaica, Haiti sau alte țări din apropiere?
Fiecare țară are cerințe proprii cu privire la vize. Guvernul Statelor Unite emite vize pentru intrare în SUA. Unele terțe țări onorează viza SUA în locul unei vize naționale. Însă noi recomandăm să verificați cerințele cu privire la viză în fiecare caz separat.


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.