CALCULAȚI CORECT VALABILITATEA VIZEI MULTIPLE SCHENGEN

25.07.2013
Foto: livingingreece.gr

Comisia Europeană a explicat cum se calculează valabilitatea vizei multiple Schengen. Mai devreme formulările oficiale pentru identificarea numărului zilelor de ședere în ţările-membre ale acordului Schengen, cum s-a dovedit în practică, puteau fi interpretate în moduri diferite. Greșeli făceau și serviciile de frontieră ale diferitor țări, și turiștii. Pentru a remedia această situație, de curînd în acest document au fost introduse o serie de modificări importante.

 

În special, mai întîi era indicat, că perioada maximă de ședere în spațiul Schengen nu poate depăși 90 de zile într-o perioadă de șase luni. Totodată, în unele documente era, de asemenea, formularea "nu mai mult de trei luni pe parcursul a șase luni". Dar, după cum se ştie, în anumite luni sînt ‒ 31 de zile, iar în februarie ‒ 28 sau 29. În consecință, în unele cazuri ‒ de exemplu, dacă o persoană s-a aflat pe teritoriul spaţiului Schengen în iulie, august și septembrie ‒ termenul real la formularea celor "3 luni" constituia 92 de zile.

 

Acum, în scopul evitării interpretărilor diferite, a fost adoptată o formulare comună: durata de ședere este de 90 de zile în orice perioadă de 180 zile. Noua formulare nu lasă loc turiștilor, care dețin vize anuale, să se afle fără să iasă în spaţiul Schengen, după ce șederea de 90 de zile din prima jumătate a anului s-a încheiat. Regulile interziceau și înainte aflarea în spațiul comun de vize timp de mai mult de 3 luni pe parcursul a șase luni, cu toate acestea, ca urmare a formulării imprecise anumiţi turiști reușeau totuşi să rămînă pentru mai mult timp.

 

Încă o regulă făcută publică a fost data începerii numărării primei jumătăţi a anului: aceasta începe din data eliberării vizei și pînă la data primei intrări pe teritoriul spațiului Schengen. Acest lucru, de asemenea, nu este noutate, cu toate acestea, după cum s-a dovedit în practică nu toți călătorii și polițiștii de frontieră știau acest lucru.

Sursa: travel.ru

Anonymous
viza noua

buna ziua.Pot sa aflu cind pot deschide urmatoarea viza daca am avut una de pe 03.07.13......03.01.14 cu 90 zile de sedere.
pot solicita urmatoarea viza de pe 03.01.14???? multumim pentru atentie!!

21 Oct 2013- 04:38 după amiază

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.