CANDIDAȚII LA PREȘEDINȚIE, ÎNDEMNAŢI SĂ SE ÎNTÎLNEASCĂ CU MIGRANȚII MOLDOVENI

08.11.2016
Candidații la președinție, îndemnaţi să se întîlnească cu migranții moldoveni
Foto: viza.md

Indicii diminuaţi ai prezenţei cetăţenilor Moldovei în secţiile de vot din Rusia pot fi explicați prin faptul că între candidaţii la postul de preşedinte al RM şi diaspora moldovenească din FR a lipsit dialogul, consideră Alexandru Kalinin, președintele Congresului Diasporei Moldoveneşti din Rusia. Potrivit datelor CEC, în Rusia, în total, în opt secţii de vot şi-au exprimat opţiunea 4,5 mii de cetăţeni ai Moldovei.

 

„Pot confirma că prezenţa a fost mică. În ziua alegerilor eu am fost în secţiile de vot din Moscova. Cu regret, fluxul cetăţenilor care voiau să voteze a fost mic", a spus Kalinin, menţionînd că „nici nu au fost utilizate toate buletinele de vot".

 

În opinia lui, „candidaţii comit o mare greşeală neorganizînd întîlniri cu diaspora moldovenească de peste hotare".

 

„Aceasta se referă nu numai la Rusia, dar şi la ţările europene. Potrivit datelor noastre, aproximativ 1 mil. moldoveni lucrează peste hotare. Dar prezenţa la alegeri în alte ţări a constituit doar 67 de mii de persoane, ceea ce este foarte puţin. Aceasta s-a întîmplat din motivul că oamenii nu sînt informaţi şi nimeni dintre candidaţi nu i-a îndemnat să iasă la vot", a spus Kalinin.

 

El i-a îndemnat pe cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială – Igor Dodon şi Maia Sandu – să organizeze întîlniri cu reprezentanţii diasporei şi le-a propus să examineze posibilităţile pentru revenirea în patrie a migranţilor.

 

„În definitiv, majoritatea moldovenilor care muncesc peste hotare vor să fie alături de familiile lor", a conchis Kalinin.

 

Potrivit datelor Congresului Diasporei Moldoveneşti, în Federaţia Rusă muncesc oficial aproximativ 550 de mii de cetăţeni ai Moldovei.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.