CE ÎI AȘTEAPTĂ PE MIGRANȚII MOLDOVENI FĂRĂ CONTRACTE DE MUNCĂ

05.10.2017
Ce îi așteaptă pe migranții moldoveni fără contracte de muncă
 

În curînd, în Rusia ar putea fi înăsprite sancțiunile pentru angajarea ilegală a cetățenilor străini.


Totodată, pedepsiți vor fi atît migranții care lucrează fără contract de muncă, cît și angajatorii neonești.

 

Un proiect de lege în acest sens, prin care se propune modificarea Codului cu privire la contravențiile administrative al Federației Ruse, a elaborat Ministerul de Interne rus. Documentul a fost publicat pe portalul federal al actelor normative.

 

Potrivit documentului, cetățeanul străin care lucrează în Rusia fără un contract de muncă sau un contract civil va fi amendat cu suma de 2-5 mii de ruble. O pedeapsă suplimentară pentru el poate fi expulzarea lui din Federația Rusă. În plus, și compania în care a lucrat acesta riscă o amendă de la 250 la 800 de mii de ruble, cu posibila suspendare a activității pe o perioadă de la 2 săptămîni la 3 luni.

 

Proiectul de lege prevede și pedepsirea întreprinderilor rusești ce angajează străini care nu au indicat în cartea de migrație "munca" drept scop al intrării lor în Rusia. În acest caz, ei la fel pot fi amendați cu o sumă ce variază între 250 de mii și 800 de mii de ruble. În plus, nu este exclusă nici suspendarea activității companiei pe un termen de pînă la trei luni.

 

„Trebuie să ne gîndim la posibilitatea cetățenilor străini ca, aflîndu-se pe teritoriul Federației Ruse, să declare oficial la organele afacerilor interne responsabile pentru politica de migrație că situația s-a schimbat și ei cer schimbarea scopului șederii. De exemplu, din scop turistic în cel de angajare în cînpul muncii“, a afirmat profesorul Vladimir Voloh, prim-director adjunct al Institutului de Migrație și Relații Interetnice.

 

În prezent, pe marginea proiectului de lege se desfășoară discuții publice și expertiză anticorupție.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.