CE AU DISCUTAT LA BUCUREȘTI DIPLOMAȚII MOLDOVENI?

28.03.2018
 

Recent, la Bucureşti au avut loc consultări moldo-române în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.


În cadrul consultărilor au fost examinate aspectele de bază ale cooperării între cele două state în domeniul consular, precum implementarea prevederilor Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, dar şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state.

 

Totodată, au fost discutate aspecte privind gestionarea relaţiilor de cooperare consulară în situaţii deosebite.
Un alt subiect important inclus pe agenda consultărilor a fost schimbul de informaţii privind experienţa părţilor în procesul de modernizare a serviciilor consulare. În acest sens, s-a evidenţiat importanţa perfecţionării şi îmbunătăţirii serviciilor consulare prestate cetăţenilor ambelor ţări.

Urmare a consultărilor, oficialii au convenit continuarea cooperării bilaterale în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru consolidarea activităţii în domeniul consular.

 

Vă reamintim că unele dintre principalele probleme cu care se confruntă moldovenii aflați sau reveniți din România sînt:

 

-Returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni, surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou. Lipsa unui mecanism de aplicarea a penalității administrative cetățenilor Republicii Moldova în România, cu posibilitatea de a achita pe loc amenda de circulație fără a fi retras permisul de conducere.


-Imposibilitatea intrării în România cu buletin de identitate în baza principiului reciprocității (cetățenii României beneficiază de acest drept).

-Problematica coletăriei

-Amenzile aplicate pentru ședere iregulară, în special studenților care își fac studiile în România, care din diverse motive obiective nu au reușit să-și perfecteze permisul de ședere, pe motiv de studii.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.