CE OBICEIURI SĂ EVIȚI, ATUNCI CÂND ÎȚI CAUȚI UN LOC DE MUNCĂ?

21.02.2022

 

 

Dacă ești în căutarea unui job și cercetezi care sunt ofertele, este important să ții cont de anumite aspecte, pe care ar trebui să le eviți, în cazul în care îți dorești un rezultat bun.


Nu dispera. Este un obicei nociv, care ruinează energia ta, pe care o poți îndrepta spre lucruri utile. În goana după „a aplica peste tot”, riști să treci cu vederea ofertele de job, care într-adevăr sunt potrivite pentru tine și capacitățile tale. În acest sens, subliniem că nu ar fi de dorit să aplici în cadrul unei aceleiași companii la mai multe anunțuri, mai ales dacă sunt total diferite. Dai dovadă de iresponsabilitate. Angajatorul își poate crea impresia că nu ești un bun specialist, de îndată ce crezi că ai fi potrivit pentru funcții care sunt total diferite ca și angajamente și responsabilitate.


Nu aplica, în cazul în care nu ai un CV bun.


Scopul unui CV bun nu este doar de a reda experiența pe care o ai, ci de a demonstra de ce ești potrivit pentru job-ul la care aplici. Încearcă să redai fiecare responsabilitate suficient de individualizat, astfel încât să scoți în evidență abilitățile tale. Menționează în conținutul CV-ului doar experiența care este relevantă și are legătură cu job-ul pentru care vrei să aplici. Folosește cuvinte-cheie corelate cu experiența pe care anunțul jobului o solicită.
Nu uita să pui accent pe cursurile, training-urile la care ai participat și care consideri că ți-au oferit cunoștințele necesare pentru jobul dorit. Menționează lucruri care te pot ajuta să te evidențiezi în rândul candidaților. Nu oferi informații false în CV, care ar putea să te descalifice, în cazul în care vor fi verificate.


Nu aplica la toate job-urile cu unul și același CV. Personalizează în dependență de anunțul de angajare - scoate în evidență ceea ce angajatorul a menționat ca fiind cerință. Fii atent la greșelile gramaticale și cele de stil.


Nu citești atent care sunt cerințele de aplicare la un job - este un obicei, pe care trebuie să-l eviți. Citește atent ceea ce se cere. În unele cazuri nu este destul să aplici doar cu CV-ul. Poate fi necesar să atașezi o scrisoare de motivație sau un dosar cu propriile lucrări (mai ales în cazul profesiilor creative).


Pe de altă parte, la unele job-uri poți aplica și fără CV - hamal, conducător auto, operator la producere, servitoare. În acest caz este bine să iei legătura directă cu angajatorul. Se stabilește o întâlnire, la care discutați detaliile ce țin de job.


Nu lăsa pentru ultima sută de metri anunțul despre plecarea de la job-ul actual. Este politicos să spui din timp manager-ului tău că intenționezi să pleci. Acesta trebuie să cunoască că va fi nevoit să caute alt angajat. Ar fi bine să vorbești cu actualul angajator despre motivul plecării de la job. În cazul în care au apărut lucruri cu care nu ești de acord și ai dori să fie îmbunătățite, puteți vedea împreună dacă se poate găsi o soluție. Poți menționa că ai primit o ofertă mai bună din partea altei companii.


Nu lăsa în umbră programul celorlalți. În cazul în care intervine ceva urgent și nu te poți prezenta la interviu, anunță preventiv, pentru a nu crea incomodități. Studiază bine agenda pe care o ai și dacă aplici la mai multe job-uri concomitent, fii sigur că interviurile de angajare nu se vor suprapune din punct de vedere al orarului. Dă dovadă de o atitudine serioasă, mai ales dacă într-adevăr îți dorești un anumit job.


În cazul în care amâni, poți stabili o altă întâlnire, dar dacă nu te prezinți posibil să nu mai ai șansa de a te angaja în cadrul acestei companii.


Neglijarea actualului loc de muncă este un „obicei” prost, dat fiind faptul că nu ești sigur dacă vei găsi un nou job. Chiar dacă ești în căutare, nu neglija sarcinile pe care le ai la actualul job. Fii responsabil până în ultimul moment. Fă toate sarcinile pe care le ai, fiindcă nimeni nu le va face în locul tău, mai ales dacă sunt sarcini pe care alți colegi nu au aptitudinile necesare de a le efectua. Nu lăsa „lucrul” nefinisat și ține cont că atitudinea pe care o ai te reprezintă. Este posibil ca viitorul angajator să contacteze actualul tău manager, pentru a afla detalii despre capacitățile tale, productivitate sau felul în care interacționezi cu ceilalți din echipă.

 

Insistența prea mare este un „obicei”, care poate supără angajatorul, mai ales că și acesta din urmă are un program solicitant. Ține cont că este normal să aștepți un feedback. Nu poți fi telefonat de îndată ce ai aplicat. Este necesară o perioadă de timp pentru ca angajatorul să studieze informația pe care i-ai transmi-o. Poate dura o perioadă mai lungă de timp, în cazul în care au aplicat mai multe persoane.


Te duci la interviu nepregătit - este un obicei distructiv. Nu te baza doar pe un CV bun. Felul în care te prezinți la interviu contează mult, deci informeaza-te din timp. Află detalii despre activitatea companiei, istoria acesteia, cultura organizațională, parteneriatul cu alte companii, produsele pe care le promovează, echipă - lucruri pe care un viitor angajat ar trebui să le cunoască. Nu uita să-ți manifești și tu interesul. Adresează întrebări. Nu te abate de la temă - acestea din urmă trebuie să fie strict legate de job (programul de lucru, proiecte și planuri de viitor ale companiei, potențiale avansări, etc)

 

Nu te baza pe o singură sursă. Studiază bine ofertele și piața de desfacere. Nu te baza doar pe sugestia pe care ți-o zice un prieten sau o rudă. Sunt site-uri specializate în acest sens, care te ajută mult și te ghidează pas cu pas, în ceea ce ține de găsirea și angajarea la un job.

 

Nu fi superficial

 

Te ghidezi de experiențele altor persoane, dar nu ții cont de faptul că părerile pot fi subiective. În cazul în care cineva din cunoscuții tăi a avut o experiență negativă sau mai puțin plăcută în cadrul unei companii, nu înseamnă că aceeași experiență o vei avea și tu. Ține cont că totul este individual și circumstanțele, dar în primul rând tu - faci diferența.

 

Nu ești informat despre câmpul muncii și nu știi nimic despre drepturile tale. Nu înceta să te documentezi și să studiezi ofertele care apar pe piața muncii. Cunoașterea drepturilor pe care le ai în calitate de angajat este esențială. Nu uita că o persoană informată este una protejată. Citește literatura de specialitate. Există numeroase blog-uri, unde găsești ghiduri, care îți oferă informații utile și te ajută să te descurci într-o situație sau alta. Pe unele platforme special destinate pentru găsirea unui job, de asemenea poți avea o gamă largă de articole despre tot ceea ce e legat de job, drepturile angajatorului, conflicte de interes, etc.
Ete important pentru tine să cunoști informații despre - contractul dintre angajator și angajat, efectuarea plăților - cum se calculează salariul în perioada concediului, tendințe, oferte, munca prin cumul, etc.

În prezent sunt multe locuri de muncă în Chișinău și nu numai, ia în considerație aceste sfaturi și fii sigur că astfel vei fi cu un pas mai aproape de a obține job-ul dorit. 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.