CEL MAI "SĂRAC" PREŞEDINTE DIN LUME

Foto: obozrevatel.com

În mod normal, preşedintele unui stat se bucură de o serie de avantaje materiale care îl distanţează de electoratul său. BBC scrie despre Jose Mujica, preşedintele care "donează cea mai mare parte din salariul său" şi locuieşte la o fermă.

 

Materialul BBC prezintă profilul unui preşedinte cunoscut graţie unei trăsături rare printre şefii de stat: stilul de viaţă modest.

 

Descrierea înfăţişează o locuinţă rurală, aflată în afara capitalei statului Uruguay, Montevideo. Un aspect surprinzător este faptul că liderul ţării menţionate lucrează pămîntul împreună cu soţia sa, creşte flori şi bea apă dintr-o fîntînă aflată în curtea casei sale.

 

În material se menţionează faptul că Mujica donează mai bine de 90% din veniturile sale în scopuri caritabile (echivalentul a 12.000 de dolari), ceea ce i-a adus porecla de "cel mai sărac preşedinte din lume".

 

Preşedintele susţine însă că îndrăgeşte acest stil de viaţă şi că "trăieşte bine cu ce are", adică nu mai mult de 1.800 de dolari, potrivit declaraţiei sale de avere din 2010 la care a adăugat anul acesta şi bunurile în valoare de 215.000 de dolari ale soţiei sale.

 

Potrivit BBC, Mujica a fost ales în 2009. Împuşcat de şase ori, a petrecut 14 ani la închisoare, iar cea mai mare parte din perioada în care a fost închis a fost marcată de condiţii dure, pînă în 1985, cînd a fost eliberat, iar statul Uruguay a redevenit unul democratic.

 

În ce-l priveşte pe Mujica, acesta spune că anii în care a fost închis l-au ajutat să îşi regîndească viaţa.

 

"Sunt numit «cel mai sărac preşedinte», dar nu mă simt sărac. Oamenii săraci sunt cei care muncesc doar ca să menţină un stil de viaţă luxos şi îşi doresc mereu tot mai mult", spune el.

 

"E o chestiune care ţine de libertate. Dacă nu ai multe lucruri, nu trebuie să munceşti toată viaţa ca un sclav ca să le întreţii, tocmai de aceea ai mai mult timp pentru tine", se confesează preşedintele.

 

Stilul de viaţă auster despre care vorbeşte Mujica este o atitudine pe care ar dori să o vadă extinsă la nivel internaţional. "Are planeta suficiente resurse pentru şapte sau opt miliarde de oameni să îşi permită acelaşi nivel de consum şi de risipă care este observat astăzi în societăţile înstărite? Acest nivel de supraconsum face rău planetei", a declarat preşedintele uruguayan la summitul Rio+20 din această vară.

 

În 2014, Mujica nu mai are dreptul să candideze pentru un nou mandat la preşedinţia Uruguayului. Ieşirea sa la pensie nu va presupune, comentează BBC, adaptarea la un nivel de trai mai scăzut, după cum este cazul altor şefi de stat. 

 

Sursa: obozrevatel.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.