CELE MAI DESCHISE ȚĂRI PENTRU TURIȘTI

22.02.2013
Foto: moneyball.info

Un nou studiu la subiectul vizelor, efectuat de Organizația Mondială a Turismului de pe lîngă Națiunile Unite (UNWTO) a arătat care părți ale lumii sînt maxim disponibile pentru turiști în termeni de vize. S-a dovedit că Asia, regiunea Pacificului și ambele Americi bucură calatorii cel mai mult. În plus, experții au descoperit ca în ultimii ani au fost înregistrate progrese semnificative în procesul de anulare a vizelor, în special, tot mai multe țări adoptă politica de eliberare a vizelor pentru străini la sosire.

 

În raportul organizației se menționează că, în 2012, Asia și cele două continente americane au fost cele mai deschise pentru turiști. În medie, 20% din populație nu are nevoie de viză pentru a călători în țările din Asia, 19% obțin o viză la sosire și 7% pot aplica pentru e-viză. Indici similari – 31%, 8% și 1%, respectiv, se atestă în cele două Americi.

 

În același timp, Europa a fost recunoscută ca fiind cea mai închisă, dacă e să o comparăm prin prisma celor trei componente cheie ale politicii de vize – anularea regimului de vize, eliberarea vizelor la sosire și vizele electronice. Reiese că doar 21% din populație nu are nevoie de viză de intrare în țările europene pentru turism, doar 6% au posibilitatea de a obține o viză la sosire, iar emiterea de vize electronice în vechea Europă nu se practică.

 

Între 2008 și 2012, necesitatea de a obține o viză turistică în prealabil s-a redus de la 77% la 63% din populația planetei, cele mai semnificative schimbări avînd loc în ultimii doi ani. Începînd cu anul 2010, 43 de țări au schimbat cerințele din "viza necesară" în "nu este nevoie de viză", "viză la sosire" sau "e-viză".

 

"În general, politica strictă în domeniul vizelor înseamnă oportunități pierdute de dezvoltare economică și de creare a locurilor de muncă, care ar putea fi oferite de industria turismului. Călătorii consideră vizele drept o formalitate, care, însă, presupune cheltuieli. Acest lucru poate fi un factor de descurajare pentru turiști, dacă cheltuielile, financiare sau de altă natură, inclusiv distanța, timpul așteptării și al deservirii, depășesc un anumit prag", a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.

 

Evaluînd situația la scară globală, se poate constata că, în 2012, 18% din populația Pămîntului nu are nevoie de o viză pentru a călători în scopuri turistice. 63% trebuiau să primească o viză de turist obișnuită înainte de călătoria în străinătate. Încă 16% au putut primi viză la sosire și doar 2% au putut obține o viză electronică.


Totodată, UNWTO remarcă în politica de vize a țărilor lumii o tendință continuă spre eliminarea formalităților. "În ultimul timp, în ceea ce privește simplificarea regimului de vize au fost făcuți pași importanți, întrucît tot mai multe țări își dau seama de beneficiile economice ale unor astfel de acțiuni. Salutăm eforturile făcute în acest domeniu de către Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și alte țări care aspiră la o politică de vize mai deschisă. Cu toate acestea, nu se poate ignora faptul că regimul de vize rămîne un obstacol în calea dezvoltării turismului și sperăm că exemplele pozitive vor fi urmate de alte state", a adăugat Taleb Rifai.


Mai ales dacă un exemplu pozitiv este consolidat de cifrele reale ale venitului anual. Astfel, simplificarea formalităților de viză poate aduce în bugetul SUA 206 miliarde de dolari de venituri în sfera turismului și crea 5,1 milioane de noi locuri de muncă în țările G20 în doar doi ani – pînă în 2015.

 

Sursa: visa4.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.