Foto: lancastria.net |
Frumuseţea acestor castele este indiscutabilă, vom încerca doar să oferim cîteva informaţii succinte despre fiecare. Prezentăm 10 cele mai frumoase edificii, începînd de la locul 10, pe care s-a plasat castelul Aragon din Italia. Acesta se înalţă la 113 metri deasupra nivelului mării şi ocupă o suprafaţă de 56 000 de metri pătraţi. Este unul dintre cele mai populare castele ale Italiei, situat într-o regiune pitorească, pe o insulă, înconjurat de apele mării. Chiar dacă aţi reuşit să ajungeţi pe insulă, mai urmează să vă apropiaţi de castelul însuşi, spre care duce o cărăruşă pentru catîri, ce şerpuieşte printre stînci şi ajunge exact la zidurile cetăţii. Pentru turiştii leneşi funcţionează şi un lift, construit în anii 70 ai secolului trecut. Mina acestuia a fost săpată direct în stîncă, înălțimea ei e de 60 de metri.
Fortăreaţa castelului Aragon a fost martora multor operaţiuni militare, iar de la începutul secolului al 19-lea s-a aflat pentru mult timp într-o stare neîngrijită. Doar la începutul secolului 20 au fost efectuate lucrări de restaurare, care continuă pînă astăzi. Pas cu pas, acest frumos castel se reconstruieşte, atrăgînd turişti din întreaga lume.
Acum haideţi să ne mutăm în Portugalia, unde este situat un castel nu mai puţin frumos – De la Pena sau, pur şi simplu, Pena, cum este numit prin partea locului. Palatul Naţional Pena este o mărturie vie a vechiului stil romantic european. Înălţat pe o colină din oraşul Sintra, în zilele însorite castelul poate fi văzut chiar şi din Lisabona, capitala Portugaliei. Fortăreaţa Pena este un monument al patrimoniului naţional şi este unul dintre cele mai reprezentative opere ale romantismului secolului al 19-lea. Construcţia este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei. Palatul, deseori, găzduieşte ceremonii oficiale de stat, organizate de preşedinte, precum şi alte evenimente de protocol. Edificiul îmbină un număr mare de stiluri arhitecturale – neogotic, islamic sau neorenascentist.
E binecunoscut că multe dintre cele mai frumoase castele din lume se află tocmai în Germania. Unul dintre ele este Hohenschwangau. Acesta a fost înălţat pe locul unei vechi cetăţi, edificate de cavalerii din secolul al 17-lea. Pe parcursul existenţei sale, castelul a fost avariat substanţial, ca urmare a multelor lupte, iar în perioada războaielor napoleoniene a fost distrus complet. Pe cînd era încă prinţ moştenitor, viitorul rege Maximilian II a intrat în posesia acestor ruine şi a început restaurarea edificiului istoric. Lucrările de reconstrucţie au durat tocmai 4 ani – 1832-1836.
În acest castel a venit pe lume viitorul rege faimos – Ludwig II. La Hohenschwangau s-au scurs anii copilăriei şi tinereţii prinţului. Viaţa de aici mereu s-a remarcat prin mondenitate, cu tot fastul caracteristic acesteia – zilnic se organizau recepţii, baluri regale şi turniruri cavalereşti de amploare.
Acum ne îndreptăm spre Japonia. Arhitectura clasică niponă a reprezentat mereu o atracţie pentru turişti, iar castelele japoneze sînt exemple vii ale acesteia. Matsumoto este unul dintre cele mai cunoscute castele istorice ale Japoniei și este situat în oraşul Matsumoto în regiunea Nagano, unde se poate ajunge cu uşurinţă din Tokio. Construcţia castelului a fost finalizată la sfîrşitul secolului al 16-lea şi se caracterizează print-un interior original din lemn şi faţadă de piatră. Castelul Matsumoto a fost înălţat în cîmpie, fapt prin care se remarcă printre alte castele ale lumii.
Matsumoto s-a înălţat iniţial ca o fortăreaţă militară pe timp de război. În 1550, această regiune se afla în stăpînirea clanurilor Takeda şi Tokugawa. Anume sub conducerea acestora au şi fost construite principalele turnuri ale edificiului. Matsumoto mai este supranumit şi „Castelul Corbului”, datorită zidurilor şi acoperişului acestuia, care amintesc de aripile corbului.
În Franţa se află celebrul castel Mont-Saint-Michel. Clădirile mănăstireşti ale acestuia sînt realizate în stil gotic şi au fost construite în secolul 13 chiar în centrul unei insule stîncoase din Normandia. Insula a fost numită în cinstea Sfintei Michelle şi este situată la o distanţă de 1 km de ţărmul de nord al Franţei, la gura rîului Couesnon. Încă din vremurile preistorice, insula este înconjurată de apele mării, care se retrag permanent, deja timp de milenii, dezgolind linia ţărmului.
Iniţial, insula era legată de continent printr-un istm, care însă, în timp, a fost înghiţit de ape. Din acest motiv, Mont-Saint-Michel a devenit insulă, iar în 1879, istmul a fost transformat în pod.
Următoarea destinaţie a călătoriei noastre este vîrful lumii – Tibet. Aici, în pitorescul peisaj din Ljasa, se află cunoscutul palat Potala, denumit în cinstea muntelui cu acelaşi nume. În trecut, acest edificiu a fost casa şi reşedinţa lui Dalai Lama, acum însă clădirea a devenit muzeu. Construcţia însăşi este una destul de grandioasă – 400 m lungime, 350 m lăţime, iar grosimea pereţilor variază între 3 şi 5 m. Fundamentul edificiului este confecţionat din cupru, pentru a evita avarierea lui în urma cutremurelor. În Potala se află 10 000 de temple, circa 1000 de încăperi şi 200 000 de statui. Înălţimea palatului măsoară 117 m. Vîrful este numit Marpo Ri, care se traduce „dealul purpuriu”.
Iată că am ajuns şi la primele 3 locuri din clasamentul celor mai frumoase castele din lume. Pe locul 3 s-a clasat castelul Löwenburg, situat în Parcul Wilhelmshöhe. Acesta mai este numit şi „Castelul Leului”. Construit de Wilhelm IX, castelul a fost proiectat de arhitectul regal Heinrich Christoph, un constructor experimentat, specializat în edificarea unor construcţii similare în Franţa, Italia şi Marea Britanie.
Castelul este una dintre primele opere arhitecturale neogotice din Germania. În partea posterioară a clădirii se află un număr mare de camere şi poduri, iar în cea din faţă – un turn. În jurul castelului se întinde un parc impresionant, proiectat şi acesta după schiţele lui Henric. Parcul poartă denumirea de Disney Land al secolului său, datorită aspectului său de basm.
În ţara vecină, Polonia, găsim un castel la fel de frumos – Marienburg. Construit în 1274, în timpul dominaţiei Prusiei, acest edificiu a fost înălţat din cărămidă pe malul rîului Nogat. Castelul, care a căpătat şi o a doua denumire – Malbork – în cîteva rînduri a fost extins de către proprietarii săi, devenind în final cea mai mare construcţie în stil gotic din Europa.
Castelul este format din trei secţiuni distincte – partea din mijloc, de la vîrf şi de la bază – delimitate printr-un şanţ uscat şi prin turnuri. Clădirea putea adăposti pînă la 3000 de oşteni pe o suprafaţă de 210 000 de metri pătraţi, ceea ce depăşeşte de 4 ori suprafaţa castelului Windsor. Cel de al Doilea Război Mondial a transformat în ruine aproape jumătate din edificiu, însă cele mai grave distrugeri i-au fost pricinuite în rezultatul incendiului din 1959. În anul 1962, castelul Marienburg a fost reconstruit.
Iată că am ajuns şi la liderul clasamentului. E unanim recunoscut că cel mai frumos castel din lume este Neuschwanstein. Acesta a fost înălţat în secolul al 19-lea în sudul Bavariei, de către Ludwig al II-lea de Bavaria. Totuşi, turiştii sosiţi aici nu au acces în interiorul castelului, însă clădirea rămîne principala atracţie turistică a Bavariei şi obiectivul cel mai vizitat de turiştii străini. În fiecare an, aici vin circa 1,3 milioane de vizitatori, vara numărul turiştilor ajungînd pînă la 6 000 pe zi. Grație frumuseţii sale nemaipomenite, imaginea castelului a fost deseori utilizată în desenele animate Disney.
Sursa: basetop.ru
Publică un comentariu nou