CETĂȚENII AR TREBUI SĂ ŞTIE CU EXACTITATE CÎND VA AVEA LOC ABOLIREA SAU LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE PENTRU MOLDOVA

27.11.2013
Foto: viza.md

Comisia Europeană a propus astăzi ca cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometrie să circule fără vize în spațiul Schengen. Conform unui comunicat al MAEIE, propunerea respectivă urmează a fi discutată şi aprobată de către Parlamentul European şi Consiliul UE. Comisia Europeană va aprecia codecizia Parlamentului European pe parcursul actualei legislaturi a Parlamentului European.

 

Aceasta este a doua declarație a oficialilor europeni pe parcursul lunii noiembrie 2013. Anterior preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat despre faptul că Comisia Europeană va propune anularea regimului de vize pentru Moldova imediat după Summitul Parteneriatului Estic.

 

Ar fi preferabil ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască exact: Cînd se va întîmpla abolirea sau liberalizarea regimului de vize pentru Moldova?

 

Сonform declarațiilor ministrului de externe, Natalia Ghermant, făcute în cadrul unei emisiuni la Prime TV, cetățenii Republicii Moldova ar putea călători liber în Uniunea Europeană începînd cu toamna anului viitor. Natalia Gherman a subliniat că abolirea vizelor se va face în două etape: Inițial – pentru persoanele care dețin pașapoarte diplomatice de serviciu și ulterior – pentru toți cetățenii.

Î

n același context, amintim că de mai mult timp cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte diplomatice și de serviciu valabile pot intra, ieşi şi tranzita fără viză teritoriul următoarelor state-membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia.

 

Această categorie de persoane poate sta pe teritoriul statelor membre UE pentru o perioadă de până la 90 de zile, în decurs de 180 de zile. Regimul fără vize este prevăzut în Acordul privind facilitarea eliberării vizelor semnat dintre RM și CE în 2007 și modificat în 2013.

 

Alte facilități existente ale regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană pot fi vizualizate AICI.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.