CETĂȚENII MOLDOVENI VOR PUTEA VERIFICA AUTENTICITATEA ACTELOR DE STARE CIVILĂ PRIN INTERNET

18.03.2013
Foto: viza.md

În circa 6 luni, persoanele interesate vor putea verifica autenticitatea actelor de stare civilă moldovenești prin internet, a declarat recent doamna Alexandra BACIOI, Director-adjunct al Serviciului Stare Civilă, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului informațional Viza.md.


În prezent, Serviciul Stare Civilă este în proces de digitalizare a fondului de arhivă a actelor de stare civilă. Acesastă sarcină este parte componentă a proiectului finanțat de Banca Mondială care se realizează în practică cu suportul agentului economic din Estonia. Posibilitatea verificării on-line a actelor de stare civilă va corespunde prevederilor legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal – a menționat doamna Alexandra BACIOI.


Totodată, referindu-se la obținerea actelor de stare civilă de către cetățenii moldoveni aflați în străinătate, s-a accentuat că rudele pînă la gradul II a acestora, pot obține acte de stare civilă fără procură. De asemenea, rămîne valabilă obținerea actelor prin intermediul misiunilor diplomatice și consulare moldovenești, precum și reprezentantului legal (prin procură).


Conform actelor transcrise pe parcursul anului trecut, cetățenii moldoveni au înregistrat în străinătate 1200 de căsătorii și 9000 de acte de naștere. Spre regret, se constată că nu toți moldovenii respectă obligativitatea transcrierii, timp de șase luni, a actelor de stare civilă străine, a accentuat doamna BACIOI.


Vă propunem să urmăriți mai jos interviul doamnei Alexandra BACIOI, pe parcursul căruia dumneaei s-a referit și la problematica transcrierii (schimbării) unui act de stare civilă eliberat în “Transnistria, Republica Turcă a Ciprului de Nord, Kosovo, Abhazia», particularitățile procedurii de căsătorie cu participarea cetățenilor străini, cele mai frecvente greșeli ale cetățenilor în procesul de solicitare a actelor:

- Posibilități de solicitare a actelor de stare civilă din străinătate. Acte de stare civilă prin procură
- Este posibilă solicitarea și ridicarea actelor fără procură de către rudele pînă la gradul doi?
- Cele mai frecvente erori ale cetățenilor în procesul de solicitare a actelor de stare civilă
- Posibilitatea de solicitare on-line a actelor de stare civilă
- Problematica transcrierii (schimbării) unui act de stare civilă eliberat în Transnistria
- Cum procedați în cazul actelor de stare civilă eliberate de "Republica Turcă a Ciprului de Nord, Kosovo, Abhazia"?
- Există o linie fierbinte sau centru de apel, unde pot fi adresate întrebări cu relevanță pentru domeniul stării civile?
- Diferă procedura căsătoriilor cu participarea cetățenilor străini?
- Căsătorii și nașteri ale moldovenilor în străinătate. Există statistici?
- Cînd va fi posibilă verificarea on-line a autenticității actelor de stare civilă moldovenești?
- Întrebări de la cetățeni
 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.