CETĂȚENII RM CARE MUNCESC LEGAL ÎN TURCIA VOR PUTEA BENEFICIA DE PENSII

11.08.2017
Cetățenii RM care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii
 

Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017.

 

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care domiciliază sau muncesc pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

 

Moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

 

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

 

Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes.

 

Sursa: publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.