CETATEA NEAMȚ – DE SECOLE LA STRAJA MOLDOVEI (+VIDEO)

17.02.2012
Foto: blogspot.com

Cetatea Neamț este una dintre fortărețele de seamă ale Țării Moldovei. Nu se știe cu exactitate cînd a fost ridicată cetatea, însă numele cetăţii provine, probabil, de la hidronimul pe care îl poartă rîul care curge pe sub poala muntelui şi de la care şi-au luat numele oraşul şi mănăstirea din apropiere.

 

Cetatea Neamț este menționată pentru prima dată documentar în februarie 1395, în timpul expediției regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, asupra Moldovei.

 

Cetatea Neamț cunoaște cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ștefan cel Mare, care o include în sistemul defensiv de cetăți ce aveau ca rol apărarea Moldovei.

 

El a construit primele mănăstiri fortificate din Moldova și a întărit cetățile existente. Considerînd că Cetatea Neamț nu este suficient întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, în răgazul dintre Bătălia de la Podul Înalt (ianuarie 1475) și Bătălia de la Valea Albă (26 iulie 1476) Ștefan cel Mare a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 m și construirea de creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii. Pe latura de nord a fortului s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase și rezistente, cu înălțimi variabile, de până la 30 de metri.

 

În timp ce Ștefan cel Mare se afla în nordul țării pentru a-și regrupa oștile,

 

Datorită acestor modificări cetatea a rezistat atacurilor oștilor lui Mahomed al II-lea în 1476.

 


Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.