CONCURS DE DESENE ȘI ESEURI PENTRU COPIII DIN DIASPORĂ ÎN CADRUL ANULUI SPIRIDON VANGHELI

15.02.2013
Foto: inprofunzime.md

Biroul Relații Interetnice al Republicii Moldova în comun cu Bibilioteca Națională pentru copii ,,Ion Creangă” din Republica Moldova anunță Concursul de desene și eseuri pentru copiii din diasporă cu genericul ,,Guguță – prietenul meu îndrăgit”.


În Republica Moldova anul 2013 este declarat Anul Spiridon Vangheli. Această decizie a fost adoptată avînd în vedere importanţa deosebită a operei literare a scriitorului, contribuţia la educaţia tinerii generaţii, aportul considerabil la dezvoltarea literaturii naţionale şi universale, precum și cu prilejul aniversării a 80-a de la nașterea scriitorului.


 Spiridon Vangheli, considerat tatăl lui Guguţă, este un scriitor cunoscut atît în țară, cît și peste hotarele Moldovei. Scriitorul s-a născut în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. Cărțile lui traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 milioane de exemplare au apărut în 68 de ţări. Împreună cu poetul Grigore Vieru, scriitorul a editat un Abecedar după care au învăţat multe generaţii de copii. Spiridon Vangheli este deţinător al Diplomei de Onoare ,,Andersen”. De asemenea, scriitoulul a fost nominalizat pentru premiul Astrid Lindgren, cea mai mare distincţie din lume acordată literaturii pentru copii şi tineret.


 Concursul este adresat copiilor din diasporă și se va desfășura în două etape (în țările de reședință a diasporei moldovenești și la Chișinău), în perioada 1 martie – 1 iunie 2013, avînd menirea păstrării limbii și altor valori identitare ale culturii naţionale. Pentru evaluarea lucrărilor prezentate la Concurs și desemnarea învingătorilor va fi instituit un juriu.


Lucrările vor fi selectate pe categorii de vărstă: 6-9 ani şi 10-12 ani.


Organizatorii apelează la susținerea de către asociațiile diasporei moldovenești a ideii desfășurării Concursului de desene și eseuri pentru copiii din diasporă în cadrul Anului Spiridon Vangheli prin organizarea acestuia în toate țările de reședință.


În scopul bunei organizări a Concursului va fi elaborat un regulament de organizare, care va fi publicat pe site-ul oficial al Biroului Relații Interetnice www.diaspora.md și va fi expediat către asociațiile diasporei moldovenești.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.