CONDIȚIILE DE ÎNMATRICULARE SÎNT IDENTICE PENTRU CETĂȚENII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI (VIDEO)

28.05.2014
Foto: zaicenco svetlana

Nu există nici o diferență în procesul de înmatriculare pentru cei din stînga Nistrului și cei din dreapta Nistrului - a declarat pentru portalul Viza.md  doamna Ludmila Pavlov, Șef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerul Educației al Republicii Moldova.

 

Candidații la studii în învățămînt superior din stînga Nistrului și or. Bender au preconizate, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova, cote separate. Procedurile nu diferă absolut cu nimic și tinerii cunosc lucrul acesta. În fiecare an, înmatriculările se fac fără nici o restricție și fără careva solicitări suplimentare de acte sau documente.

 

Referindu-se la efectele juridice ale actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţămînt de pe malul stîng al Nistrului, doamna Pavlov a menționat că conform prevederilor regulamentului publicat în 2004, actele de studii de orice nivel, începînd cu gimnaziul, școala medie de cultură generală, studii superioare, masterat, eliberate în stînga Nistrului și or. Bender, produc aceleași efecte juridice pe întreg teritoriu Republicii Moldova ca și actele eliberate de instituțiile de învățămînt din dreapta Nistrului cu excepția unor domenii reglementate cum ar fi: medicina, jurisprudența, specialități ce țin de securitatea statului de ordine internă. Este un lucru firesc pentru că domeniile acestea necesită o abordare mai complexă astfel fiind necesară o examinare suplimentară.

 

În rest, toate actele, atît în scopuri academice, adică pentru continuarea studiilor, cît și în scopuri profesionale pentru angajare în cîmpul muncii produc aceleași efecte juridice. Adică comisiile de admitere acceptă diplomele pentru înmatriculare în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova și angajatorii la rîndul lor urmează să accepte actele de studii și calificările obținute în stînga Nistrului.

Ce ține de un alt aspect al acestei probleme referitor la plecarea la studii peste hotare sau angajare în cîmpul muncii peste hotare Regulamentul prevede o altă procedură. Actele sînt preschimbate cu acte de studii tip aprobate de către Ministerul Educației  și candidații urmează să treacă o procedură de preschimbare  a acestor acte de studii și de ajustare a cunoștințelor obținînd în așa mod o diplomă de studii a Republicii Moldova care poate fi legalizată, apostilată și respectiv recunoscută în statele lumii.

 

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.