CONTROALE TEMPORARE LA FRONTIERA CU GERMANIA

05.01.2016
Controale temporare la frontiera cu Germania
 

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anunţat, luni, că Danemarca introduce controale temporare la frontiera cu Germania, la câteva ore după ce în Suedia au intrat în vigoare controalele de identificare a persoanelor care intră pe teritoriul ţării, informează site-ul postului Deusche Welle. Principiile Schengen şi cele referitoare la libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene sunt "în pericol", a apreciat, luni, un reprezentant al Guvernului german, după decizia luată de statul danez privind introducerea controalelor la frontiera cu Germania, relatează Le Figaro în ediţia online.


"Libera circulaţie este un bun preţios (...)", a declarat Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al ministrului german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier.


"Spaţiul Schengen este foarte important, dar este în pericol", a adăugat acesta.


Controalele la frontiera cu Germania sunt temporare, a indicat Rasmussen, deşi nu a precizat exact pentru cât timp vor fi menţinute.


"Introducem controale temporare la frontieră (cu Germania), dar într-un mod adecvat", a declarat premierul danez, pentru AP, adăugând că aceste controale nu vor pune probleme cetăţenilor danezi sau germani "obişnuiţi" dacă doresc să traverseze graniţa.


"Dacă Uniunea Europeană nu poate să-şi protejeze frontierele externe, şi mai multe ţări vor fi forţate să introducă la graniţe controale temporare", a avertizat Rasmussen, explicând că decizia de luni a fost luată ca reacţie la hotărârea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor două state.


Tot luni, Suedia a anunţat intrarea în vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intră în ţară din Danemarca, într-o încercare de a limita numărul de imigranţi din ţară. Călătorii vor trebui să prezinte un document de identificare pentru a fi lăsaţi să treacă mai departe, în zona de trecere a Podului Öresund, principala poartă de intrare a refugiaţilor în ţară, care face legătura între Suedia şi aeroportul din Copenhaga.


Controalele au intrat în vigoare, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, în Gara daneză Kastrup şi pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleacă trenuri care traversează Podul Öresund către Suedia. Au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere.Toţi călătorii care doresc să ajungă în Suedia trebuie să prezinte un document de identitate - paşaport, card naţional de identitate, permis de conducere, etc. Această măsură vizează, de asemenea, feriboturile care traversează Strâmtoarea Öresund.


Începând de luni, 4 ianuarie, companiile de transport vor fi amendate dacă pasagerii intră în Suedia fără un act de identificare foto. Ministrul suedez al Infrastructurii, Anna Johansson, a anunţat în decembrie că operatorii de transport care nu respectă aceste cerinţe pot fi amendaţi cu până la 50.000 de coroane suedeze (5.400 euro).


La scurt timp după ce Suedia a anunţat implementarea acestei măsuri, un purtător de cuvânt al Germaniei a declarat că zona Schengen "este în pericol", potrivit agenţiei de presă AFP.


Suedia se confruntă cu cel mai mare număr de imigranţi dintre statele europene, după Germania. Aproximatv 160.000 de solicitări de azil au fost depuse în Suedia în 2015, cei mai mulţi solicitanţi fiind refugiaţi sirieni, irakieni sau afgani.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.