CUM PERFECTAȚI PERMISUL DE ȘEDERE PERMANENTĂ ÎN SLOVENIA

14.09.2016
Cum perfectați permisul de ședere permanentă în Slovenia
 

Daca vă imaginați procesul de emigrare ca o scară mare care duce spre o terasă frumoasă, atunci statutul de rezident permanent este penultimul pas. După un timp veți putea obține cetățenia, prin urmare veți putea finaliza mutarea și stabilirea definitivă în țară. În plus, șederea permanentă în Slovenia este calea directă către pașaportul de cetățean nu numai al acestei țari, ci și al UE. Vă vom povesti cum puteți atinge acest scop.

 

Desigur, este imposibil să obțineți permisul de ședere permanentă într-o lună. Pentru început este nevoie de un permis de ședere, care îi oferă străinului oportunități largi. Astfel, veți putea rămîne în țară timp de un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept. Permisul de ședere în Slovenia vă permite, fără restricții speciale, să călătoriți în statele Schengen. Și, desigur, obținînd permisul de ședere, sînteți cu un pas mai aproape să obțineți pașaportul cetățeanului UE. Pentru aceasta după 5 ani de ședere în Slovenia trebuie să aplicați documentele pentru ședere permanentă. Un astfel de statut vă permite să locuiți pe teritoriul statului o durată nelimitată de timp, iar după 10 ani de ședere în Slovenia (inclusiv, permisul de ședere temporar și apoi permanent), fără probleme o să vi se elibereze pașaport sloven.

 

Permisul de ședere în Slovenia îl puteți obține, deschizîndu-vă aici o afacere, adică să mergeți pe calea imigrării de afaceri.

 

Perfectarea permisului de ședere permanent sloven se face la Departamentul Diplomatic al Republicii Slovenia, situat în țara de reședință permanentă.

 

Din cauza modificărilor recente din legislație privind ocuparea forței de muncă a nerezidenților în Slovenia a apărut un document unic comod – Permisul unic de ședere și muncă. Acesta simplifică în mod semnificativ procesul de migrare și reduce timpul de procesare: persoana primește, în același timp, permisul de muncă și de ședere temporară în țară. Imediat după înregistrarea companiei și îndeplinirea anumitor condiții din Slovenia, puteți găsi un loc de muncă în calitate de director și să primiți Permisul unic de ședere și muncă fără certificatul de la Bursa Muncii.

 

În general, veți putea perfecta un astfel de permis, nu mai mult decît pentru 30 de zile (după colectarea tuturor documentelor). Încă 2 săptămîni va necesita eliberarea permisului de rezident. Permisul unic de ședere și muncă (permis de ședere permanent și permis de muncă concomitent) valabil 1 an.

 

De asemenea, puteți obține permis de ședere în Republica Slovenia în baza legăturilor familiale, urmînd calea reîntregirii familiei. Potrivit legislației locale, cetățeanul unei țări terțe are dreptul de a iniția procedura de înregistrare a unui permis de ședere pentru rude, atunci cînd a aplicat pentru prima prelungire a permisului de ședere. Cu alte cuvinte, este necesar să aveți un permis de ședere sloven de un an pentru a solicita reîntregirea familiei pe teritoriul țării.

 

Potrivit legii, reîntregirea familiei este făcută pentru soț sau soție, în baza probelor referitor la rudenie sau că sînt parteneri. Este permisă eliberarea documentelor pentru copii, numai în cazul în care aceștia sînt minori. În cazul în care copiii au 18 ani sau mai mult, ei, din păcate, își pierd dreptul să-și perfecteze permisul de ședere permanent prin mutarea la părinții săi.

 

Termenul permisului de ședere în această bază poate fi de la 30 la 60 de zile. Pentru ca soțul (soția dvs.) și copiii dvs. să poată obține permisul de ședere, sînteți obligați să prezentați dovada solvabilității dvs. (spre exemplu, certificatul de salarizare), precum și posibilitatea de a întreține financiar familia (subzistența minimă net pentru fiecare membru al familiei fiind de 290 de euro), a alege instituția de învățămînt pentru copii și a prezenta dovada legăturii de rudenie. Toate documentele trebuie să fie traduse în limba slovenă de către un traducător licențiat în termeni juridici.

 

Primind permisul de ședere sloven, după o anumită perioadă de timp puteți începe să perfectați permisul de ședere permanentă în Slovenia. În acest scop, este necesar să îndepliniți o serie de condiții:

Cetățeanul străin trebuie să se afle fie în mod legal pe teritoriul Sloveniei, adică este să aibă certificat de înregistrare la locul de reședință. Șederea ilegală indiferent de motiv și scop nu va mulțumi autoritățile locale.

 

În ceea ce privește persoana străină nu trebuie să existe suspiciuni rezonabile că comportamentul său este periculos pentru ordinea publică sau relațiile internaționale ale Republicii Slovenia.

Fiți de acord, condițiile sînt destul de ușor de îndeplinit, nu necesită cheltuieli mari și nu provoacă prea mult disconfort. Dacă toți cei cinci ani din momentul perfectării permisului de ședere ați respectat aceste două cerințe, atunci puteți obține un permis de ședere permanentă în Republica Slovenia cu valabilitate nelimitată. Iar următorul pas, va fi, vă reamintim, naturalizarea.

 

Apropo, dacă v-ați aflat inițial în Slovenia, în baza unei vize pe termen lung, atunci perioada de valabilitate a acesteia este inclusă, de asemenea, în cei cinci ani înainte de aplicarea documentelor pentru ședere permanentă. Desigur, dacă ați primit un permis de ședere înainte de expirarea unei astfel de vize.

 

Dar există și o altă aritmetică. În cazul în care permisul de ședere a fost obținut în urma studiilor sau a cursurilor de formare profesională, acest timp de ședere în Slovenia este luat în considerare doar pe jumătate (adică 1 an fiind egal cu 6 luni, perioada de calcul înainte de a aplica documentele pentru rezidența permanentă).

 

Pachetul de documente pentru permisul de ședere e același ca și pentru cel de rezidență permanentă. Solicitantul va avea nevoie de un pașaport valabil, de asigurarea medicală, cazier judiciar, fotografie.

Și în cele din urmă despre vis. În cazul în care mutarea și șederea în Slovenia au îndreptățit așteptările dvs. și v-ați simțit în această țară ca acasă, atunci peste 10 ani puteți deveni cetățean. Luați însă aminte că atunci cînd depuneți pachetul de documente pentru cetățenia slovenă (împreună cu toate anexele) trebuie să achitați taxa de 354 de euro la Departamentul administrativ-teritorial local.

 

De altfel, puteți obține statutul rîvnit nu numai în baza naturalizării. Detalii despre condițiile și întreaga listă de documente necesară e disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Sloveniei.

Puteți primi consultații referitor la imigrarea de afaceri în Slovenia de la specialiștii Data.

 

Sursa: zagranitsa.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.