CUMPĂRAREA PERMISULUI DE ȘEDERE ÎN EUROPA: COMPARAREA PREȚURILOR ȘI CONDIȚIILOR

20.01.2017
Cumpărarea permisului de ședere în Europa: compararea prețurilor și condițiilor
 

Țările UE nu sînt atît de disponibile pentru cetățenii CSI, cum s-ar putea părea la prima vedere, mai ales, în cazul în care dispuneți de capital pentru mutare prin intermediul investițiilor. Cu suma potrivită în multe țări ale UE, puteți deveni relativ, ușor, rezident cu perspectiva obținerii unui pașaport european. Vă oferim în cele ce urmează comparația detaliată a programelor de Golden Visa în Spania și Portugalia: prețurile și termenii, precum și instrucțiunile pas cu pas pentru participare.


În lupta pentru capitalurile străine o serie de cetățeni ai UE le propun potențialilor investitori o afacere excelentă: un permis de ședere permanent, cu posibilitatea liberei circulații prin Europa, în schimbul unor investiții în domeniul imobiliar sau economia statului.


Țările vecine de pe Peninsula Iberică, Spania și Portugalia sînt, de asemenea, rivale în lupta pentru străinii înstăriți, oferindu-le investitorilor condiții aproape identice pentru obținerea unui permis de ședere permanentă. Însă în programele de imigrare există diferențe care vă pot influența alegerea. Haideți să clarificăm ce le propun Spania și Portugalia străinilor, acordîndu-le Golden Visa.

 

Ce este Golden Visa?


Vă spunem din start, că termenul nu este oficial. Mai degrabă, este un concept universal pentru programele de imigrare ale diferitor țări, care le oferă investitorilor posibilitatea de a-și perfecta permisul de ședere permanent printr-o procedură accelerată și simplificată, un fel de fast track.


Ce-i drept pentru comoditate și operativitate trebuie să plătim și nu puțin. Dar pe solicitanți acest lucru nu-i sperie, mai ales, că permisele de ședere permanente prin investiții în Spania și Portugalia sînt mult mai ieftine decît în multe alte țări ale UE.

 

Elena Giorgio, Managing Director Feod Group:
Programe care se încadrează în ceea ce presupune "Golden Visa", oferă mai multe țări ale Europei: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franța, Irlanda, Andora, Grecia, Ungaria, Letonia, Bulgaria, Malta, Cipru, condițiile oferite de către guverne fiind destul de diferite. În unele cazuri, solicitantul va primi doar posibilitatea de a locui într-o zonă foarte prestigioasă de competență, dar nu și în alte țări și (de cele mai multe ori) impozite mari pe venitul lor peste tot în lume. Alte programe oferă investiții profitabile ale capitalului și mărirea acestuia cu oferirea mobilității maxime. Desigur, în fiecare caz concret, ar trebui să reieșim din preferințele și obiectivele potențialului imigrant.

 

Ce le propune străinilor Portugalia


Special pentru cetățenii statelor din afara UE care doresc să achiziționeze un permis de ședere permanentă în Portugalia, guvernul țării a elaborat cîteva variante simple (deși nu ieftine). Străinul poate obține un permis de ședere permanentă, prin investiții în bunuri imobiliare, economie sau creînd locuri de muncă pentru localnici. Permisul de ședere permanentă îi oferă investitorului dreptul de a se muta în Portugalia cu membrii familiei sale, să se ocupe aici de afaceri, să călătorească prin țările din spațiul Schengen fără viză.


Golden Visa portugheză presupune un permis de ședere pentru străin și familia sa pentru o perioadă de 1 an, cu posibilitatea de prelungire de două ori pentru cîte 2 ani. Apoi, după 5 ani, solicitantul și membrii familiei sale au dreptul să-și perfecteze permisul de ședere permanent.


Răspunsul la cererea de oferire a permisului de ședere permanent va fi pozitiv, dacă va corespunde cîtorva criterii:


• în ultimii 5 ani, împotriva reclamantului nu au fost intentate dosare penale în Portugalia;

• disponibilitatea de mijloace financiare suficiente pentru a locui în țară;
• să aibă un loc permanent de domiciliu (imobil propriu sau închiriat);
• cunoștințe de bază ale limbii portugheze.


După 6 ani de ședere în Portugalia solicitantul are dreptul să solicite cetățenia.


Moduri de obținere a Golden Visa în Portugalia


1.Procurarea imobilului.
Străinul primește permis de ședere permanentă procurînd imobil (-e) în valoare de la 500 000 de euro. Dar de la această regulă există și excepții:
• Suma obligatorie a achiziției este redusă pînă la 20% (400 000 euro), în cazul în care proprietatea este situată într-o regiune cu o densitate scăzută a populației.
• La procurarea unui obiect mai vechi de 30 de ani, valoarea investiției poate constitui 350 000 de euro. Mai mult decît atît reducerea de pînă la 20% este, de asemenea, valabilă.


2. Investiții în economie.
Trebuie să alegeți una dintre variante pentru a investi:
• 1 mil. de euro ― în Banca Portugaliei, în hîrtii de valoare, acțiuni și /sau obligațiuni ale companiilor locale;
• 500 000 euro ― în fondul de susținere a businessului mic și mijlociu;
• 350 000 euro ― în cercetări științifice;
• 250 000 euro ― în sfera artelor și culturii.


3. Deschiderea unei întreprinderi, care să creeze minim 10 locuri de muncă pentru cetățenii UE.

 

Elena Giorgio, Managing Director Feod Group:
Condițiile oferite de Guvernul Portugaliei în scopul de a atrage capital străin în țară sînt foarte flexibile. Potențialilor imigranți li se oferă nu numai diferite tipuri de investiții la alegere, dar, de asemenea, condiții loiale de utilizare a acestora. Astfel, e posibilă achiziționarea atît a imobilelor locative, cît și comerciale, darea acestora în arendă, precum și achiziționarea lor de mai mulți investitori (cerințele față de capitalul minim pentru fiecare se păstrează). De asemenea, este posibilă cumpărarea de bunurilor imobiliare din numele companiei, co-proprietar al căreia este solicitantul.


Totodată, ținînd cont de cerințele minime față de termenul de aflare pe teritoriul țării, nu este deloc necesar să fie rezident fiscal al Portugaliei (acest statut este dobîndit după o ședere în țară de mai mult de 183 de zile).


Oferă posibilitatea nu numai de a locui într-o țară europeană, care face parte din top zece, după calitatea vieții, dar, de asemenea, să-și majoreze capitalul, obținînd astfel o mobilitate maximă în Europa.
Dacă însă planificați să utilizați programul în scopuri investiționale și ținînd cont de planificarea fiscală internațională, va trebui să apelați la ajutorul consilierilor investiționali și fiscali profesioniști.
Există și unele capcane. Astfel, recent, guvernul s-a confruntat cu un scandal de corupție, care a dus la întîrzieri considerabile la examinarea cererilor. Și, deși acum curatorii noi ai programului declară că problema a fost rezolvată vă recomandăm să verificați cu atenție starea actuală a lucrurilor.

 

Ce le oferă străinilor Spania


Să cumpere un permis de ședere permanentă în Spania prin procedura accelerată și simplificată poate orice străin care deține o sumă suficientă de bani. Golden Visa este eliberată la procurarea imobilelor, investiții în economia țării și crearea de locurilor de muncă la propria întreprindere. Obținînd permis de ședere permanentă, străinul are dreptul să locuiască în Spania împreună cu familia sa, să se ocupe de afaceri, să viziteze fără viză țările Shengen.


Permisul de ședere permanent este eliberat pentru 2 ani, cu dreptul de a fi prelungit pentru încă 5 ani (nu se cere aflarea permanentă în țară).


După 5 ani, investitorul străin poate să solicite rezidență permanentă în Spania. Cu toate acestea, titularul acestui statut nu poate să se afle în afara țării mai mult de 6 luni pe an. Este posibilă obținerea cetățeniei spaniole numai după 10 ani de rezidență în țară.


Metodele de obținere a Golden Visa în Spania:


1. Procurarea imobilului și/sau a unui teren de pămînt.
Străinul trebuie să procure imobil (sau imobile), în sumă de la 500 000 de euro.


2. Investiții în economie.
Solicitantul alege una dintre opțiuni pentru investiții:
• 2 mil. de euro ― procurarea obligațiunilor de stat;
• 1 mil. de euro ― acțiuni ale companiilor cu capital spaniol, cota parte participare la ele;
• 1 mil. euro ― investiții în fondurile investiționale și alte instituții financiare;
• 1 mil. euro ― depozite în băncile locale.


3. Deschiderea unei întreprinderi și crearea locurilor de muncă.
Aici nu este prevăzută valoarea exactă a investiției. Însă, proiectul de afaceri al unui străin trebuie să îndeplinească mai multe cerințe:
• Să creeze locuri de muncă;
• Să aibă valoare socială și economică pentru zona geografică luată în parte;
• Să aducă contribuții semnificative la dezvoltarea științifică și tehnică, inovatoare a țării sau a regiunii.

 

Elena Giorgio, Managing DirectorFeod Group:
Programele Spaniei și Portugaliei sînt într-adevăr similare în ce privește opțiunile pentru investiții și flexibilitatea la achiziționare, precum și la procurarea imobilului. Dar există un moment care trebuie luat în considerare.


Dacă planificați să vă perfectați un permis de ședere pentru investiții în Spania, dar nu vreți să vă stabiliți definitiv în această țară, atunci veți pierde acest statut peste 5 ani. Deși formal Spania nu înaintează condiția rezidenței permanente pentru prelungirea permisului de ședere, la perfectarea rezidenței permanente una dintre condiții este tocmai locuirea timp de cel puțin 183 de zile de-a lungul ultimilor 5 ani. Acest lucru conduce, la rîndul său, spre rezidența fiscală și, prin urmare, la impozitarea veniturilor în întreaga lume, ceea ce nu le va conveni multora.


Pe de altă parte Spania oferă vize pentru străinii independenți financiar - Non-Lucrative Residency. Aceasta este o modalitate bună de a locui în țară fără investiții mari de capital, pentru a verifica dacă vă convine țara, ca să locuiți permanent în ea.

 

Concluzii


Examinînd programele de imigrare ale Spaniei și Portugaliei pentru investitorii străini, observăm asemănarea lor, acestea fiind practic identice. Dar vă atenționăm asupra unei serii de diferențe care vă pot influența alegerea.


Prezența obligatorie în țară pentru prelungirea permisului de ședere:


• Portugalia ― 7 zile pe an;
• Spania ― nu mai puțin de 183 zile pe an.

 Cerințe față de antreprenor la crearea locurilor de muncă:
• Portugalia ― 10 locuri de muncă;
• Spania ― nu sînt cerințe clar specificate.

 

Investiții în imobile:
• Portugalia ― procurarea unuia sau al cîtorva imobile;
• Spania ― procurarea unuia sau al cîtorva imobile sau a terenurilor de pămînt


Obținerea cetățeniei:
• Portugalia ― după 6 ani de rezidență;
• Spania ― după 10 ani de rezidență.

 

Poziția țării în rating-ul Doing Business 2016 al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare:
• Portugalia ― locul 23;
• Spania ― locul 33.

 

Sursa: zagranitsa.com
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.