CUPA MONDIALĂ LA FOTBAL 2014: REGIMUL DE VIZE BRAZILIAN RĂMÎNE ACELAȘI PENTRU MOLDOVENI

04.06.2014
Foto: sport.bigmir.net

Pe parcursul unei luni, de pe 12 iunie pînă pe 13 iulie, în Brazilia va avea loc unul dintre evenimentele sportive cele mai aşteptate ale anului ‒ Campionatul Mondial la Fotbal. Terenurile de joacă se vor afla în 12 de orașe din Brazilia.

 

În ajunul Campionatului Mondial la Fotbal, portalul VIZA.md vă propune să aflaţi care sînt regulile de intrare în ţară, cele de securitate, dar şi cum funcţionează sistemul de securitate, precum şi alte informații utile despre organizarea evenimentului.

 

Regimul de intrare.

Pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze Campionatul Mondial la Fotbal 2014, regimul de intrare pe teritoriul Braziliei rămîne același ca și cel de pînă acum: pentru a vizita ţara în scopuri turistice este necesară viza, dar la frontieră trebuie să deţineţi neapărat un pașaport valabil, cu un termen de valabilitate de cel puțin 6 luni după încheierea călătoriei, bilet de avion retur cu indicarea datei cînd părăsiţi teritoriul brazilian, precum și confirmarea rezervării unei camere de hotel sau o scrisoare-invitație din partea unui cetățean sau organizații braziliene.

 

Pentru acei care planifică să viziteze Cupa Mondială la Fotbal 2014, în afară de documentele indicate mai sus, trebuie să aveți, de asemenea, biletele oficiale FIFA sau confirmarea de la FIFA referitor la achiziționarea unor astfel de bilete (aflaţi mai multe pe site-ul www.fifa.com).

 

Jurnaliștii care se vor deplasa în țară pentru a transmite şi a comenta Campionatul sînt împărțiţi în două categorii: acei care au primit acreditarea de la FIFA (acreditarea încheiată) și cei neacreditaţi. Primul grup are dreptul să primească o viză de intrare gratuită specială (pentru obţinerea acesteia este necesar să prezinte scrisoarea de confirmare de la FIFA), cea de-a doua trebuie să aplice o cerere cu pachetul de documente la misiunile diplomatice braziliene de peste hotare pentru eliberarea unei vize de muncă temporare (care este valabilă pînă la 90 de zile) cu plata taxei consulare.

 

 

Foto: sport.bigmir.net

Meciurile Campionatului se vor desfăşura pe următoarele stadioane: Stadionul Naţional (or. Brazilia, Districtul Federal), Mineirao (or. Belo Horizonte, Minas Gerais), Arena Pantanal (or. Cuiabá, Mato Grosso), Arena da Baixada(or. Curitiba, Paraná), Castellane (or. Fortaleza, Ceará), Amazonia (or. Manaus, Amazonas), Arena das Dunas (or. Natal, Rio Grande do Norte), Beira-Rio (Porto Alegre, Rio Grande do Sul), Arena Pernambuco (or. Recifi, Pernambuco), Maracana (or. Rio de Janeiro, districtul Rio de Janeiro), Fonte Nova (or. Salvador, Bahia), Arena Corinthians (or. São Paulo, districtul São Paulo).

 

Potrivit acordurilor dintre Guvernul brazilian și Comitetul Executiv FIFA Campionatul Mondial la Fotbal 2014 este considerat exclusiv un eveniment privat. Toate întrebările legate de organizarea competiţiilor sportive, vînzarea și distribuirea biletelor, drepturile pentru transmiterea Cupei Mondiale din 2014, drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcilor comerciale ale campionatului etc. ţin de competenţa FIFA.

 

 

 

Aeroportul din or. Curitiba

Autoritățile braziliene le atrag atenţia fanilor că regimul de lucru al Aeroportului „Afonso Pena” din oraşul Curitiba este puternic influențat de condițiile meteorologice. În lunile iunie-iulie aeroportul este adesea închis din cauza ceţii puternice. În acest caz doritorilor de a vizita oraşul Curitiba li se recomandă să prevadă o eventuală rută alternativă prin aeroporturile din Florianopolis, Joinville și Itajaí (districtul Santa Catarina, 300, 200 și 100 km de oraşul Curitiba, respectiv) sau să aleagă zborurile care sosesc în oraș între orele 12.00 și 18.00, cînd apariția ceţii este mai puțin probabilă.

 

 

Cerințele sanitar- epidemiologice. Pentru cetățenii moldoveni care călătoresc în Brazilia, condiţia vaccinării contra febrei galbene este opțională. Cu toate acestea, o astfel de vaccinare le este recomandată acelora care doresc să viziteze statele din Amazonas (aici se află stadionul "Amazonia", or. Manaus), Mato Grosso (stadionul "Castellane" din Cuiaba), Districtul Federal (Brazilia, capitala ţării), precum și statele Acre, Amapá, Goiás, Maranhão, Mato Grosso do Sul, Pará, Rondônia, Roraima și Tocantins.

Se menţinecerința de vaccinare a copiilor cu vîrste cuprinse între trei luni și șase ani împotriva poliomielitei.

 

 

 

Foto: sport.bigmir.net

Regimul de funcționare asistemului judiciar al țării în timpul Cupei Mondiale 2014

Pentru rezolvarea rapidă a problemelor de natură penală și administrativ-judiciară autoritățile din Brazilia intenționează să organizeze pe stadioanele implicate în Campionat instanţe juridice temporare prin analogie cu cele existente déjà la aeroporturile locale. Acestea vor avea sarcina de a examina infracțiunile minore și problemele care trezesc dispute. În afară de acestea, în toate cele 12 orașe vor lucra, de asemenea, judecătoriile obişnuite.

 

În acest sens, partea braziliană atrage în mod deosebit atenția străinilor care intenționează să viziteze Campionatul că în timpul evenimentului nu vor acționa nici un fel indulgențe în faţa legii. În primul rînd, acest lucru se referă la asemenea infracțiuni, cum ar fi diverse forme de utilizare ilegală a mărcilor comerciale FIFA (pedeapsa: de la 1 lună pînă la 1 an de închisoare, amendă); diverse forme de speculă cu biletele de intrare la meciurile campionatului (2-4 ani de închisoare); pătrunderea în zonele închise ale stadioanelor, aducerea pe stadioane a obiectelor care pot fi folosite ca instrumente pentru vătămare corporală (1-2 ani de închisoare, amendă); pedofilia, producția, distribuția și depozitarea materialelor video / foto corespunzătoare (3-6 ani); relații sexuale cu persoane sub vîrsta de 14 ani (6-15 ani de detenţie); transportarea, distribuirea de narcotice (5-15 ani); consumul de droguri (prevenirea, vizitarea cursurilor de corecție, amenda); conducerea automobilului în stare de ebrietate (6 luni ‒ 3 ani); dare de mită unui oficial (2-12 ani).

 

În plus, pregătindu-vă pentru călătoria în țară ar trebui să luaţi în considerare următorul specific al legislației braziliene cu privire la minori. Atunci cînd călătoresc prin Brazilia, cetăţenii de pînă la 18 ani, în cazul lipsei buletinului de identitate, trebuie să aibă la ei originalul sau copia legalizată a Certificatului de Naștere. Minorii care călătoresc fără părinți sau rude de gradul al treilea (frați și surori care sunt majori, precum și unchi, mătuși, bunici, cu certificatul care dovedeşte rudenia), trebuie aibă acordul în scris al ambilor părinți. În absența acestor documente, ei nu vor fi admişi în hoteluri, pe stadioane etc.

 

Regimul de lucru al reprezentanţilor mass-media străine

Se aşteaptă că la Cupa Mondială la Fotbal 2014 să participe un număr record de reprezentanţi ai presei, aproximativ 16 mii de oameni. Reamintim că jurnaliștii care se vor deplasa în țară pentru a transmite şi a comenta Campionatul sînt împărțiţi în două categorii: acei care au primit acreditarea de la FIFA (acreditarea încheiată) și cei neacreditaţi. Primul grup are dreptul să primească o viză de intrare gratuită specială (pentru obţinerea acesteia este necesar să prezinte scrisoarea de confirmare de la FIFA), cea de-a doua trebuie să aplice o cerere cu pachetul de documente la misiunile diplomatice braziliene de peste hotare pentru eliberarea unei vize de muncă temporare (care este valabilă pînă la 90 de zile) cu plata taxei consulare.

 

Pentru importul echipamentului în valoare de peste 3 mii de dolari trebuie să completeze o cerere on-line pe site-ul Secretariatului Federal de Venituri (www.receita.fazenda.gov.br ).La introducerea în ţară a echipamentelor voluminoase și tehnicii grele este necesar să apelaţi la serviciile operatorilor de logistică.

 

Pentru necesitățile reprezentanţilor mass-media, în timpul desfăşurării campionatului, la dispoziţia acestora vor fi puse: un centru mass-media, o tribună mass-media, încăperi pentru conferințe de presă, zone special amenajate pentru fotografi etc. (cea mai mare parte a încăperilor se află direct pe stadioane), în plus, se oferă acces gratuit la internetul fără cablu. Va funcționa permanent Media Centrul FIFA. Infrastructura mass-media îşi începe lucrul cu 5 zile înainte de primul meci și îl încheie peste o zi după jocul final.

 

Probleme de securitate

 Problemele legate nemijlocit de securitate, în timpul Cupei Mondiale sînt de competența organelor braziliene de securitate publică, Forțelor Armate din Brazilia şi în cadrul competențelor pe care le au şi a instituţiilor de securitate private. Pentru coordonarea acțiunilor de securitate de pe lîngă Ministerul Justiției Braziliei, în baza Poliției Federale a fost creat Secretariatul Extraordinar al Securităţii manifestaţiilor de anvergură (SES). Pe lîngă SES cu implicarea Interpolului va funcţiona şi Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, a cărui sarcină este de a interacționa cu organele de drept ale ţărilor-participante la campionat pentru a identifica indivizii și grupurile potențial periculoase care sosesc în ţară, hotărîrea operativă a problemelor cu caracter administrativ şi penal, coordonarea eforturilor în cazul apariţiei situațiilor neprevăzute etc.

 

 

 

Sursa: mid.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.