DESCHIDEREA UNUI CONSULAT AL FEDERAȚIEI RUSE LA TIRASPOL ABORDATĂ SUB ASPECT TEORETIC ȘI JURIDIC DE CĂTRE OFICIALI

23.11.2012
Foto: nit.md

Deschiderea unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol, discutată la Chișinău din punct de vedere teoretic și juridic. Șefii misiunilor consulare din Rusia și Moldova s-au întîlnit ieri pentru a se consulta pe marginea problemelor legislative și practice din domeniul consular, legate de regulile regimului de ședere pe teritoriile ambelor state și asistența juridică în materie civilă și penală. Totuși, chestiunea deschiderii unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol nu a fost neglijată.


Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Afacerilor Externe consultările au fost unele ordinare, însă la solicitarea părții ruse s-a pus în discuție și chestiunea deschiderii unui consulat la Tiraspol. Deoarece nu există un demers oficial al Federației Ruse în acest sens, consultările au avut loc la nivel de perspectivă, prin prisma cadrului juridic existent. De menționat, consultările despre sectorul misiunilor consulare au loc la scurt timp de la declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin făcute la un post de televiziune transnistrean. Lăsînd să se înțeleagă că are consimțămîntul neoficial al autorităților de la Chișinău el a declarat că totul este deja pregătit pentru începerea unei misiuni consulare în Transnistria.


Dmitri Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui federației ruse pentru Transnistria:
- Rusia este o țară mare și dacă a decis ceva atunci asta se va întîmpla. Dacă eu am spus că aici va fi deschis un consulat, atunci el va fi. Acum noi ne ocupăm de asigurarea condițiilor de muncă a misiunii consulare. În loc de doi angajați, lucrează 10. Se asigură secția consulară cu aparatajul necesar, se efectuează reparații în cele două clădiri. Atunci cînd ni se va da acordul de jure la noi totul va fi gata.
- Dar dacă nu veți primi acordul? Îl vom primi. V-am zis doar. Federația Rusă este o țară mare. Ea obține mereu totul.


Amintim că anterior, premierul Vlad Filat și președintele țării Nicolae Timofti au precizat că acesta nu poate fi deschis atît timp cît armata rusă nu nu va fi evacuată din zonă și nu va fi soluţionată problema transnistreană. În acest context, menționăm că publicația rusă ”Pravda” a calificat vizita lui Dmitri Rogozin la Chișinău drept un eșec diplomatic. Autorul articolului susţine că la moment relaţiile ruso-moldoveneşti sunt în regres, inclusiv din cauza lipsei capacităților diplomatice ale reprezentantului de la Kremlin. Replica ”Nicolae Timofti să spună orice vrea, eu am negociat cu Filat” sună nerespectuos, menționează autorul rus. Tot în acest articol citim că „Moldova a refuzat să deschidă consulatul rus în regiunea transnistreană, în pofida activismului lui Dmitri Rogozin, pe care mass-media moldovenească îl consideră ca fiind un politician prea ambițios. Iarăși, trebuie să constatăm lipsa de progres în relațiile ruso-moldovenești”, încheiem citatul.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.