DESCOPERĂ MOLDOVA: MONUMENTUL „LUMÎNAREA RECUNOŞTINŢEI”

23.09.2012
Foto: flickriver.com

Acest monument ridicat pe stîncă, deasupra batrînului Nistru, la marginea Sorocii, este una din cele mai importante zidiri în istoria modernă a Moldovei. Aici zac, vărsate în temelii, legate piatră în piatră, suferințele, speranțele și truda multor generații ale compatrioților nostri. Aceasta epopee extraordinară este consacrată tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave. „Lumînarea Recunoțtinței”, crescînd din adîncurile trecutului nostru, reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor anonimi, care au păstrat cultura, limba și istoria Moldovei în paleta policromă a civilizației umane, înveșnicind totodată și memoria marelui poet anonim, autorul baladei „Miorița”.


Ideea de a ridica acest monument îi aparține renumitului clasic al literaturii moldovenești, Ion Druță care a lansat-o acum 15 ani. Însă proiectul în cauză a fost realizat și inaugurat abia la 27 martie 2004. Grație tuturor celor ce-au participat cu trudă, cu credință, cu banul la făurirea acestui monument, pe care scriitorul a numit-o „Lumînarea Recunoștinței”, pot fi ridicate astăzi cele șase sute de trepte ce urca de la apele Nistrului pînă în piscul unui deal de la Soroca, în vîrful căruia își face apariția o capelă în formă de lumînare de 29,5 m, lumina căreia pe timp de noapte străbate pînă în Otaci și Camenca. Din acest vîrf de deal poate fi admirată o priveliște pitorească de neasemuit.


Acest monument național, simbol al poporului moldovenesc, care rămîne necules de ochii trecătorilor, cu certitudine, ar putea întregi cartea de vizită a Moldovei.

 

Sursa: travel.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.