DESPRE POTENŢIALI MIGRANŢI MOLDOVENI CARE AR PUTEA INVADA MAREA BRITANIE ÎNCEPÎND CU 01.01.2014

13.11.2013
Foto: presseurop.eu

Cîteva cifre despre moldovenii care au redobândit cetățenia română din 1991 încoace. Potrivit datelor de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), în această perioadă circa jumătate de milion de moldoveni au redobîndit cetățenia statului vecin, dintre care peste 200 de mii au perfectat și pașapoarte, notează UNIMEDIA cu referire la un articol de pe soros.ro.

 

Astfel, numărul cetăţenilor români deţinători de paşapoarte valabile la data de 02.04.2013, născuţi în Republica Moldova era de 219.706. Din numărul acestora:

● 122.620 figurează cu domiciliul în Republica Moldova.

● 85.065 figurează cu domiciliul în România;

● 4.433 figurează cu domiciliul în alte state;

● 7.588 au avut domiciliul în străinătate şi, ulterior, au solicitat restabilirea domiciliului în România.

 

Dat fiind faptul că şi cartea de identitate românească oferă dreptul de mobilitate şi angajare în spaţiul european a fost solicitat Ministerului Afacerilor Interne din România informaţii cu privire la numărul cetăţenilor români, posesori de carte de identitate, care au indicat ca loc de naştere Republica Moldova. Prin urmare, răspunsul MAI a fost că:

 

a) numărul cetățenilor români, posesori de cărți de identitate în termen de valabilitate la data de 10.04.2013, având ca loc de naștere Republica Moldova, este de 112.473 persoane;

b) din numărul menționat mai sus, 84.079 de cetățeni dețin pașaport valabil la aceeași dată.

 

În continuare, autorul articolului prezintă cîteva argumente de ce britanicii nu trebuie să vadă un pericol în moldovenii imigranți, cu pașapoarte românești. Acesta face trimitere la aparițiile din presa britanică care a lansat în cîteva rînduri săgeţi spre România că acordă cetăţenie pe bandă rulantă moldovenilor. Este important şi contextul acestor articole. Din 2014 Marea Britanie, precum şi alte state membre UE (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda şi Spania) sunt obligate să ridice restricţiile impuse românilor şi bulgarilor privind accesul liber pe piaţa muncii.

 

„Deţinerea cetăţeniei nu înseamnă automat că obţii şi un paşaport cu care să călătoreşti în Europa şi în al doilea rând, deţinerea unui astfel de paşaport nu înseamnă neapărat emigrarea într-o ţară membră a Uniunii Europene şi invadarea pieţii muncii acesteia. Al treilea aspect este că cele mai mari fluxuri de migranţi din Republica Moldova au părăsit ţara în perioada 1998-2003 şi au ales ca destinaţie predilectă Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi mai puţin ţări din centrul sau nordul Europei. De asemenea, o bună parte a moldovenilor au ales ca destinaţie fostul spaţiu sovietic, Rusia în special”, menționează sursa.

 

Avînd în vedere că migraţia din Republica Moldova a scăzut destul de mult în ultimii ani, tocmai pentru că cei care au dorit să emigreze au făcut-o deja, pericolul ca Marea Britanie să fie invadată de moldoveni cu paşaport românesc este extrem de mic. Prin urmare, avem un număr total de 248.100 potenţiali imigranţi moldoveni cu acte în regulă care ar putea invada Marea Britanie la 1 ianuarie 2014, conchide autorul analizei.

 

Sursa: unimedia.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.