DIASPORA CERE DESCHIDEREA A 60-70 DE SECȚII DE VOT ÎN RUSIA

28.09.2016
Diaspora cere deschiderea a 60-70 de secții de vot în Rusia
Foto: viza.md

Se știe că înregistrarea prealabilă în listele electorale a moldovenilor aflați peste hotarele țării s-a remarcat printr-o pasivitate uluitoare.

Nu au fost activi nici moldovenii din Rusia, înregistrîndu-se doar 133 de persoane din cele peste 600 de mii care se află în prezent acolo.

 

Pentru a afla motivul numărului mic de alegători înregistrați pe teritoriul Federației Ruse, NOI.md l-a contactat pe președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia, președintele PRM Alexandr Kalinin.

 

Potrivit lui, principalul motiv al situației create este neîncrederea moldovenilor în reprezentanții de la guvernare. „Actualei guvernări îi lipsește încrederea din partea cetățenilor. Cu fiecare an de guvernare putem observa că aceasta scade și va continua așa și pe viitor”, a accentuat Kalinin.

 

El susține că migranții au fost destul de informați în privința înregistrării prealabile și cunosc toate evenimentele politice din Moldova, însă nu s-au înregistrat deoarece consideră acest proces inutil.

În pofida faptului că pentru alegerile prezidențiale numărul secțiilor de vot a crescut – vor fi opt, cu trei în comparație cu alegerile din 2014, nu va fi suficient pentru ca absolut toți moldovenii din Federația Rusă să voteze. „E necesară deschiderea a 60-70 de secții de votare în Rusia, la fel ca și în Europa, pentru a le oferi posibilitatea tuturor alegătorilor să-și exprime votul. Un alt moment important este deschiderea acestor secții într-un număr cît mai mare în regiunea Moscovei, acolo unde se află majoritatea migranților moldoveni”, a adăugat Alexandr Kalinin.

 

Și prognozele în privința prezenței moldovenilor din Rusia la urnele de vot sînt cam slabe. Se presupune că cei mai activi vor fi moldovenii aflați în orașele cele mai mari ale țării, însă slab se va vota în regiunile îndepărtate de acestea. Kalinin susține că o piedică în acest caz ar fi programul de lucru al migranților, fapt ce nu le va permite să ajungă la secții. Un alt motiv ar fi, așa cum spunea mai sus, neîncrederea în guvernare.

 

Actualmente, conform datelor de care dispune Congresul Diasporei Moldovenești din Rusia, moldoveni aflați în Federația Rusă constituie circa 670 de mii de persoane.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.