DIASPORA (DECLARAŢIE): MOLDOVENII DIN RUSIA INSISTĂ CA DEPUTATA ANA GUȚU SĂ LE CEARĂ SCUZE CELOR 700 DE MII DE LUCRĂTORI MIGRANȚI DIN RUSIA

11.12.2013
Foto: moldova.ms

Congresul Diasporei Moldovenești (CDM), i-a cerut deputatului Parlamentului Republicii Moldova, Anei Guţu, să-şi ceară scuze oficial pentru declarațiile ei, cum că în Rusia pleacă să lucreze oameni analfabeți și fără demnitate. În declarația, președintelui CDM, Alexandr Kalinin, textul căruia a parvenit pe date de 5 decembrie la redacţia AI REGNUM, se subliniază faptul că scuzele ar trebui să fie prezentate tuturor familiilor din Republica Moldova, apropiaţii cărora lucrează în Rusia.

 

Reamintim,că deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea coaliției de guvernămînt a fracțiunii "liberal-reformatorilor", șefa Comisiei Parlamentare pentru Politică Externă, Ana Guțu, participînd la o emisiune televizată a spus: "Într-acolo (în Rusia) pleacă moldovenii, care, din păcate, au absolvit doar 8-9 clase. Acum e la modă [...], iată moldovenii şi pleacă acolo la construcţii. Deoarece aceşti moldoveni nu au demnitate, din păcate".

 

"Spunînd că compatrioții noștri care pleacă în Rusia "nu au demnitate", reprezentanta Legislativului Moldovei se discreditează pe sine și întreg Parlamentul Republicii Moldova ‒ a declarat Kalinin. ‒ Doamnă deputat ar trebui să ştie, că pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice locuiesc astăzi oameni de ştiinţă, cultură, persoane mult prea instruite, care proslăvesc Moldova".

 

Potrivit șefului CDM, deputații ar fi trebuit să fie preocupaţi de modul în care pot ajuta migranții din Republica Moldova să se întoarcă acasă, ca să-şi reunească familiile. "Acum trebuie să facem totul pentru a opri procesele care tind să capete caracter de masă: creşterea numărului sinuciderilor în rîndul copiilor migranților, creșterea numărului de copii abandonați, născuți de femei din Republica Moldova, în afara țării. De aceste întrebări ar trebui să se preocupe parlamentarii noştri. Este trist că bunele și săritoarele la nevoie femeile noastre: mamele, surorile, fiicele aud rostindu-se din gura compatrioatei noastre astfel de cuvinte despre fiii, soții, frații, părinții lor. Îmi pare nespus de rău și îmi este obijduitor, pur omenește, pentru poporul nostru moldovean mult pătimit. Sînt deprimat de faptul că astfel de declarații nu au cauzat reacții din partea societăţii", ‒ a conchis Alexandr Kalinin.

 

Sursa: regnum.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.