DIASPORA MOLDOVENEASCĂ DIN PORTUGALIA A ORGANIZAT O SERIE DE EVENIMENTE CULTURALE

19.12.2012
Foto: moldovenii.md

Recent, a avut loc o întîlnire la Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, care a întrunit reprezentanţi a cinci asociaţii din diaspora. Au fost abordate o serie de subiecte de importanţă majoră pentru cetăţenii Republicii Moldova în Portugalia, dar şi pentru asociaţiile acestora: necesitatea unor programe intensive pentru copiii născuţi în familii de moldoveni, dar care au avut contact minim cu Moldova şi pierd legătura cu ţara de origine; importanţa dezvoltării mijloacelor de informare pentru diaspora din Portugalia, inclusiv cooperarea pe linia concentrării informaţiei în ziarele existente; organizarea unei sesiuni informative privind accederea la dreptul la pensie în baza Acordului pentru protecţia socială a lucrătorilor imigranţi încheiat între Republica Moldova şi Portugalia.

 

La aceeaşi întrunire a fost formulată ideea promovării conaţionalilor care au reuşit performanţe deosebite în statul portughez - cel mai bun desen sau campion la judo, dar şi propuse cîteva evenimente pentru serbarea "Mărţişorului 2013", care va coincide cu împlinirea a 10 ani de activitate a Centrului Cultural Moldava din oraşul Cascais, Portugalia.

 

Participanţii au apreciat înalt colaborarea şi suportul permanent pe care îl primesc din partea Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia şi personal de la Ambasadorul Valeriu Turea. La finalul întrunirii, Victor Lutenco a înmînat liderilor asociaţiilor cîte un set de cărţi cu scopul de a susţine eforturile de organizare a activităţilor educative cu diaspora. Această donaţie a fost posibilă datorită implicării Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.

 

La întîlnire au fost prezenţi şi trei preoţi care oficiază slujbe în cîteva localităţi din Portugalia pentru creştinii originari din Republica Moldova, dar şi sînt promotori ai mai multor activităţi cu diaspora, inclusiv a şcolilor duminicale.

 

În context, Victor Lutenco a menţionat: "Implicarea bisericii în viaţa diasporei este extrem de importantă, după cum viaţa spirituală este unul din cele mai puternice elemente în a aduna împreună cetăţenii noştri peste hotare".

 

Părintele Ion Gherboveţchi a spus, între altele: "Chiar dacă iniţiativa Guvernului de a lansa un Birou pentru Relaţii cu Diaspora a venit cam tîrziu, apreciem mult acest fapt şi contăm pe o colaborare strînsă în viitor. Avem nevoie de suportul Guvernului pentru a duce la bun sfîrşit iniţiativele începute aici".

 

În seara zilei de sîmbătă, 15 decembrie, Centrul de Cultură şi Artă "Trei culori" a organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă "Deschide uşa, creştine", care a întrunit în or. Almada peste 400 de spectatori, moldoveni şi portughezi. Colinde şi urări au fost aduse de mai multe grupuri artistice din toată Portugalia. Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a asigurat prezenţa la eveniment a Mariei Iliuţ şi a lui Victor Butnaru, maeştri în artă, recitalurile cărora au determinat spectatorii să încingă o horă mare.

 

Un alt eveniment important a fost organizat duminică, în sudul Portugaliei, în oraşul Faro. Acesta a marcat atît sărbătorile de iarnă pentru această regiune care găzduieşte peste 5000 de moldoveni, cît şi lansarea unei noi asociaţii - "Tezaur". Elementul-cheie al festivităţii, pe lîngă evoluarea Mariei Iliuţ şi a lui Victor Butnaru, a fost recitalul de colinde al grupului de copii care frecventează şcoala de sîmbătă a asociaţiei. Atît asociaţia "Trei culori", cît şi "Tezaur", au primit în dar cîte un set de carte pentru a-şi amplifica acţiunile educaţionale.

 

În cadrul vizitei în Portugalia, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, împreună cu Ambasadorul Moldovei în Portugalia, au avut întîlniri şi discuţii cu primarii localităţilor Cascais şi Faro. Ambii primari au primit diplome ale Guvernului Republicii Moldova în semn de recunoştinţă pentru suportul acordat asociaţiilor moldoveneşti. În cadrul aceloraşi discuţii, s-a convenit asupra înfrăţirii oraşelor Faro şi Orhei, urmînd practica devenită una de succes a colaborării între oraşele Cascais şi Ungheni.

 

În contextul ultimelor evenimente din Portugalia, e de menţionat că Asociaţia Mediatică Pro-Diaspora, cu sprijinul financiar din partea UE, a lansat "Ghidul privind migraţia legală a moldovenilor în Portugalia".

 

Ghidul conţine informaţii utile, sfaturi, recomandări şi explicaţii pentru moldovenii din Republica Portugheză cu privire la reîntregirea familiei, condiţiile pentru obţinerea cetăţeniei portugheze; accesul la sănătate, accesul la educaţie, drepturile şi obligaţiile muncitorului străin în Portugalia, securitatea socială etc.

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.