DIASPORA MOLDOVENEASCĂ DIN RUSIA CERE RELUAREA DIALOGULUI CONSTRUCTIV CU MOSCOVA

28.11.2023

 

 

Diaspora moldovenească din Rusia îndeamnă autoritățile moldovenești să restabilească dialogul constructiv cu Moscova, precum și să reînvie prietenia și cooperarea tradițională. Acest lucru se menționează într-o scrisoare pe care reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia au transmis-o anterior președintelui Moldovei, Maia Sandu, exprimîndu-și îngrijorarea față de comportamentul Chișinăului oficial. În scrisoare se spune că Rusia creează condiții de muncă, de învățămînt, afaceri și participare la viața publică pentru cetățenii din țările CSI, inclusiv din Moldova.

 

Potrivit datelor organelor de stat ale Moldovei, în anul 2021 în Rusia locuiau circa 0,3 milioane de moldoveni. În Rusia există numeroase asociații ale moldovenilor, care oferă asistență compatrioților în orice problemă, precum și promovează și păstrează limba și cultura moldovenească. De exemplu, Comunitatea moldovenilor din Kursk, sub conducerea Elenei Bulhak, are aproximativ 3.000 de compatrioți. Comunitatea organizează în mod regulat evenimente culturale naționale: festivalul "Mărțișor", festivalul "Prietenia popoarelor din regiunea Kursk și Moldova" etc. 

 

În 2023, în regiunea Kursk va începe construcția unui etno-sat în satul Krasnikovo. Acolo va fi creată o fermă moldovenească, unde va fi prezentată cultura multinațională a moldovenilor și a altor popoare care trăiesc în Moldova. În august 2023, pe fondul denunțării acordurilor cu CSI și al reducerii personalului Ambasadei Rusiei la Chișinău, reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia au adresat o scrisoare oficială președintelui Maia Sandu, exprimîndu-și îngrijorarea față de comportamentul Chișinăului oficial. Diaspora moldovenească din Rusia îndeamnă președintele și guvernul țării să reia dialogul constructiv cu Moscova, precum și să reînvie prietenia și cooperarea tradițională care au legat popoarele țărilor noastre pe parcursul mai multor secole.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.