DIN 2014, MOLDOVENII CU DUBLA CETĂȚENIE SE POT ANGAJA ÎN ORICE STAT DIN UE

30.12.2013
Foto: wall-street.ro

Moldovenii care dețin și cetățenia României doritori de a munci în afara ţării pot avea de anul viitor mai multe oportunităţi de angajare. Asta după ce ei vor munci cu aceleaşi drepturi ca oricare cetăţean european şi în statele care acum impun restricţii României. Este vorba de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Din 2014, aceste ţări vor fi obligate să elimine toate restricţiile pentru muncitorii cu cetățenie românească.

 

Vă prezentăm mai jos ce joburi se caută şi cu cît se plătesc în aceste ţări.

 

Cine vrea joburi bine plătite se poate duce în Anglia, de unde vin cele mai multe cereri de angajare şi care oferă salarii mari.

 

Totuşi, rata mică a şomajului, preţurile mici la alimente şi pentru întreţinere aduc "puncte" şi Maltei, unde îţi poţi găsi uşor job ca programator sau asistent medical. În Luxemburg, Belgia şi Olanda se plătesc cele mai mari salarii minime pe economie din UE, raportat la puterea de cumpărare.

 

Cu cele mai mici rate ale şomajului din UE, Austria şi Germania au totuşi dificultăţi în a găsi personal calificat în diverse domenii. Per ansamblu, date fiind condiţiile economice încă incerte, locurile de muncă nu vor fi prea uşor de găsit. Şansele de angajare în străinătate pentru munictorii cu cetățenie română vor creşte dacă aceştia au calificările pe care angajatorii le găseau cu dificultate pe piaţa autohtonă, sub rezerva faptului că angajatorii din întreaga Europă sînt foarte prudenţi în ceea ce priveşte angajarea.

 

Austria are cel mai mic şomaj

În cazul Austriei, ofertele de muncă nu sînt atît de numeroase, ceea ce nu e de mirare, dat fiind că ţara are cel mai mic şomaj din UE, de 4,8% (în luna iulie). Posturile pentru care se recrutează, cel mai intens, sînt dedicate îngrijitorilor de persoane vîrstnice şi personalului pentru HORECA.

Salariile sînt printre cele mai ridicate, alături de cele din Germania şi Franţa, pentru posturi similare. Potrivit ultimelor anunţuri de pe eurojobs.com, în Austria se caută momentan, mai ales, specialişti IT. De asemenea, studiile Manpower arată că printre domeniile, în care angajatorii austrieci anunţă cele mai ample planuri de angajare pentru trimestrul patru al acestui an sînt energia şi finanţele.

 

Taxe mari pe salarii în Belgia

Deși rata şomajului era de 8,9%, în iulie totuşi Belgia se situează pe locul al doilea în topul ce celor mai mari salarii minime pe economie din UE, cu 1.502 euro brut, inclusiv luînd în calcul puterea de cumpărare (1.373 euro). Un asistent medical vorbitor de franceză poate cîştiga şi 2.000 euro lunar net. Pentru a putea practica meserii precum cea de medic sau infirmieră, diplomele trebuie echivalate, procedură ce poate dura între 6 luni şi un an. Deficit de personal ar fi în domenii ca secretariat sau IT. Intenţii de angajare, deşi modeste, mai sînt în construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii. Atenţie: taxele pe salarii sînt foarte mari!

 

Ce vrea Franţa

Posturile pentru care se recrutează în Franţa sînt dedicate meseriaşilor şi specialiştilor în industrie, iar cîteva sînt destinate personalului medical şi sanitar şi personalului pentru HORECA. Șomajul în rîndul asistenţilor medicali e mare în Franţa, unde se caută mai degrabă medici. Un muncitor în construcţii poate cîştiga 2.500 de euro net lunar, ca în Germania, dar cu 650 de euro mai mult ca în Norvegia. Un medic cardiolog poate primi 4.000 euro lunar, în timp ce pentru un electrician se oferă 1.000-1.400 de euro. Şomajul în Franţa era de 11% în iulie, cît media europeană. Cu un salariu minim brut pe economie de 1.311 euro raportat la puterea de cumpărare, Franţa e pe locul patru în UE.

 

Nemţii ştiu exact ce caută

Dat fiind că Germania are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului (de 5,3% în iulie, a doua din Europa după Austria) şi dat fiind că au atras cu succes muncitori din alte ţări datorită programului de mobilitate pe care l-au implementat începînd din mai 2011, datele primite de la ManpowerGroup Germania sugerează că ocuparea posturilor vacante pentru care nu există alternative autohtone se va face mai degrabă printr-o căutare foarte ţintită în afara ţării.

 

În trimestrul patru din 2013, industria cu cele mai ferme planuri de angajare exprimate de angajatori este cea a finanţelor şi serviciilor imobiliare. Intenţiile de angajare din acest domeniu au fost pozitive şi relativ stabile în ultimii 3 ani. Datele de la recensământ arată că Germania se situează pe locul patru în topul ţărilor unde au emigrat persoanele cu cetățenie română, după Italia, Spania şi Marea Britanie. Un muncitor necalificat în agricultură poate primi 1.550 euro net, mult peste nivelul Italiei sau Suediei, unde oferta e de 1.000 euro.

 

În Luxemburg se trăieşte bine

Luxemburg se poate lăuda cu cel mai ridicat salariu minim pe economie din UE, cu o valoare de 1.874 de euro brut în termeni nominali, respectiv 1.539 de euro brut la paritatea puterii de cumpărare, avînd în vedere preţurile mai ridicate din Marele Ducat, potrivit statisticilor europene. De asemenea, rata şomajului în iulie a fost de 5,7%, a treia cea mai mică din UE. Cele mai multe oferte vin din domeniul contabilitate/finanţe, servicii financiare, bănci.

 

În Malta totul e ieftin

Malta se numără printre ţările cu cel mai mic şomaj din UE, de 6%. În plus, în trimestrul al doilea, Malta avea, alături de Norvegia, cea mai mare rată a joburilor vacante din UE. Ţara are două limbi oficiale: malteza şi engleza. În Malta e nevoie de personal în domeniul IT, dar şi de asistente medicale. În micuţul stat de la Mediterană se caută şi joburi legate de turism. Un îngrijitor de clădiri şi camere, căruia i se cere cunoaşterea limbii engleze la nivel minim, are un salariu de 162 euro pe săptămână. Nu e mult, dar TVA la mîncare e zero la sută, iar traiul e ieftin.

 

Olanda

Olanda este, alături de Marea Britanie, una dintre ţările cele mai vocale împotriva liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari. Totuşi, ofertele de muncă nu sînt numeroase, ba chiar angajatorii olandezi intenţionează să-şi scadă numărul de angajaţi. Oportunităţi ar fi în sectorul utilităţilor. În plus, angajatorii găsesc greu ingineri cu educaţie superioară avansată, ori oameni foarte bine pregătiţi în IT&C. Se recrutează bone şi personal pentru construcţii. Salariile sînt însă foarte mici pentru bone, de 200-400 euro, plus cazare şi masă.

 

Şomaj uriaş în Spania

Grav lovit de criză, statul se confruntă cu o rată uriaşă a şomajului, de 26,3%, a doua ca mărime din UE, după Grecia. În rândul tinerilor şomajul e de peste 56%. Ofertele de muncă sînt extrem de puţine, iar salariile oferite sînt printre cele mai mici, comparativ cu Franţa sau Austria. Angajatorii vor mai degrabă să-şi scadă numărul de angajaţi, tendinţă care se menţine în ultimii 3 ani. Posturile pentru care se recrutează sînt bone ori tehnicieni pentru domeniul naval. Planuri de angajare mai sînt în agricultură.

 

În UK se cîştigă bine

Deşi se tem cel mai mult de "valul" de români din 2014, paradoxal de la britanici vin de un an cele mai multe oferte de muncă, potrivit Tjobs. Cele mai multe oferte sînt pentru îngrijitori bătrâni şi personal medical. De asemenea, se caută şoferi de taxi, lucrători în hoteluri şi restaurante, unde salariile au scăzut uşor în ultimul timp, din cauza ofertei bogate de personal.

 

Totuşi, dacă vreţi să mergeţi undeva să cîştigaţi bani mulţi, atunci Marea Britanie e locul potrivit. Un bucătar poate primi aici 1.800 euro, faţă de un nivel de 1.000 euro în Cipru. Pentru un post de îngrijitor persoane vîrstnice diferenţa este de 1.400 de euro lunar între Marea Britanie, care oferă un salariu maxim de 2.300 de euro, şi Italia, care dă cel mult 900 de euro. TVA la mîncare e zero, preţurile sînt însă ridicate.

 

Informații despre regimul de călătorie în diverse țări ale lumii cu pașaport românescpot fi găsite AICI.

Sursa: Capital.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.