DIN CENTRU DE PLASAMENT - LA MAMA ACASĂ

21.10.2014
Foto: hotnews.ro

O doamnă din  Republica Moldova, deportată din Rusia, a fost despărțită de fiica ei în vîrstă de opt ani.

 

La Congresul Diasporelor Moldovenești în Rusia pentru ajutor s-a adresat doamna Larisa Baciu, originară din Moldova. În familia doamnei, care de mai mulți ani muncește  în Rusia, s-a întîmplat o tragedie.

 

- Am lucrat în Rusia. Fiica mea s-a căsătorit cu un cetățean rus. Au trăit bine, împreună au o fiică, care la moment este elevă în clasa întâi. Dar fiica mea (mama fetei) a fost deportată din Rusia, ea nu are dreptul de a intra pe teritoriul Federației Ruse pentru o perioadă de cinci ani. În situația în care fiica mea nu putea intra în Rusia, fetița a rămas cu tatăl ei, dar bărbatul a decedat. Fetița a rămas fără îngrijirea părinților, astfel, a fost transmisă organelelor de tutelă și curatelă. M-am întors în Republica Moldova, cu scopul de a-mi perfecta actele necesare ca să pot lua fetița sub îngrijirea noastră, dar organele de tutelă și curatelă, mi-au refuzat cerere, - a declarat Larisa Baciu.

 

Femeia era disperată, nu știa cum să procedeze. Apărătorul drepturilor omului, care se ocupă de problemele migranților în Federația Rusă, Alexandr Kalinin a început investigarea acestui caz. A făcut legătura cu angajații  Departamentului  de custodie și tutelă din orașul Pavlovo-Posad, regiunea Moscovei. Ca rezultat a efortulor depuse, fetița a fost transmisă bunicii sale, în baza unei procure de la fiica ei și în baza biletelor spre Moldova.

 

- Mai există și oameni buni, care au avut răbdarea să ne asculte și sa ne ajute. Ne-au cumpărat chiar și bilete inapoi în Republica Moldova. Mulțumesc lui Dumnezeu, că totuși, am ajuns acasă – și-a împărtășit bucuria doamna Larisa Baciu.

 

Vineri 17 octombrie doamna Larisa cu nepoata ei au ajuns în Moldova, acum fetița va locui cu mama ei, dar nu într-un centru de plasament ca pînă nu demult.

 

După cum a menționat Kalinin, în prezent CMD analizează  motivele deportarii mamei  fetei, în cazul în care se va  demonstra că acesta a fost pus în mod greșit, se va face tot posibilul de a-l anula.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.