DIPLOMELE DE STUDII DIN MOLDOVA RISCĂ SĂ NU FIE RECUNOSCUTE

12.09.2017
Diplomele de studii din Moldova riscă să nu fie recunoscute
 

Modificările la Codul educației prin care structura nou-creată Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) va fi subordonată Ministerului Educației pune în pericol sistemul educațional din Moldova.


Asupra acestui fapt atenționează consilierul prezidențial în domeniul educației, Corneliu Popovici, care a abordat problema astăzi cu un grup de rectori. Potrivit lui, subordonarea ANACEC Ministerului Educației va știrbi din independența și credibilitatea procesului de evaluare externă și acreditare a instituțiilor de învățămînt din țara noastră.

 

„ANACEC riscă o subordonare intereselor politico-administrative, respectiv nu va putea adera la rețelele internaționale ale instituțiilor ce efectuează evaluarea externă a calității în vederea acreditării programelor de studii și a instituțiilor de învățămînt. Drept urmare, diplomele eliberate de instituțiile evaluate de ANACEC nu vor fi recunoscute pe plan internațional”, susține consilierul prezidențial.

 

În urma acestor schimbări, instituțiile de învățămînt din țara noastră vor fi nevoite să se adreseze pentru acreditare instituțiilor străine, ceea ce va implica cheltuieli suplimentare, consideră Corneliu Popovici. Toate aceste dificultăți ar putea duce la sporirea exodului de studenți spre universitățile din străinătate, care oferă diplome recunoscute la nivel internațional, mai atenționează Președinția.

 

Anterior președintele Igor Dodon a refuzat să promulge modificările propuse de guvernare la Codul educației. Cu toate acestea, Comisia parlamentară de profil a insistat asupra revotării în Parlament a amendamentelor vizate, cerîndu-i repetat președintelui să o promulge. 

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.