DRUMUL MOLDOVA-GRECIA CU MAŞINA: TAXE, VIGNETE, PREŢURI, RECOMANDĂRI

22.06.2015

Vă propunem să faceți cunoștință de următorul articol care este scris din prisma propriilor experienţe ale Vioricăi Ataman şi este doar o sugestie cu titlu informativ.  Reamintim că cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de vize pentru a călători în Grecia. Condițiile de călătorie pot fi vizualizate AICI.

 

"Vara trecută, în luna august am fost în Grecia cu maşina şi am hotărât să scriu câteva recomandări pentru drumul Chişinău-Salonic (Thessaloniki), mai ales că din 2014, cu regimul liberalizat de vize, numărul turiştilor în Grecia a crescut mult.

 

După cum spuneam, vă scriu ceea ce am făcut noi, dacă totuşi vă porniţi la drum, informaţi-vă din mai multe surse, să alegeţi varianta cea mai potrivită pentru o vacanţă frumoasă în Grecia.

Nu uitaţi că din Chişinău, puteţi merge cu autocarul sau puteţi alege avionul, vara este charter direct la Salonic.

Am avut cazarea rezervată în Halkidiki, pe braţul Athos, hotelul Aristoteles Holiday Resort & SPA, aproape de oraşul Ouranopolis.

 

1. Ne-am pornit din Chişinău spre Leuşeni la 7 dimineaţa.

În vamă, dacă sunteţi cetăţeni români aveţi grijă să vă aliniaţi pe coridorul UE.

Puteţi cumpăra rovinieta din vamă, dar mai simplu să cumpăraţi online.

2. Următoarea direcţie spre Bucureşti, chiar dacă sunteţi cu GPS, oricum veţi pierde ceva timp în trafic, pe centură de obicei e plin cu camioane.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Preţ benzină-România

 

3. Din Bucureşti trebuie să ajungeţi la Giurgiu, treceţi podul peste Dunăre.

Noi am făcut un mic popas în centrul oraşului, să ne mai tragem sufletul, apoi din nou la drum.

Taxa de pod Girurgiu-Ruse este 13 RONI= 3 euro.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

 

4. La Vama Russe trebuie de cumpărat vinieta pentru Bulgaria (5 euro pentru o săptămînă, 13 euro pentru o lună). Trebuie lipită la geam să se vadă.

Atenţie, vinitele pentru România sau Bulgaria pot fi cumpărate şi în Euro, pentru taxa de pod vă trebuie lei româneşti.

5. Am trecut de vama Russe cu direcţia Sofia. Un drum de peste 300 km.

220 km de drum până la Yablaniţa e drum îngust şi obositor, următorii 80 km. le-am făcut pe autostrada A2. Autostrada nu e cu plată. Cu cât ne apropiam de Sofia cu atât peisajele sunt mai frumoase şi mai frumoase. Apropo, multe indicatoare arătau kilometraje diferite până în Sofia, a fost un motiv de distracţie pentru noi, să vedem ba 190 km. apoi peste alţi 10 km. parcurşi, să ne arate vreo 220 km. pînă în Sofia. Cert este că arată corect măcar direcţia.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Preţ benzină - Bulgaria

Prin Sofia din cauza drumurilor în reparație și redirecționărilor frecvente, am avut ceva probleme cu ieșirea din oraș. Dar cu ajutorul GPS-ului, care ne tot redirecționa la fiecare abatere pe alte trasee, conformându-se situației :), am reușit să ajungem la periferia Sofiei în direcția Kulata.

Nu am vrut să forţăm şi să mergem toată noaptea până în Grecia, aşa că am înnoptat în Sofia, la un mic hotel de 3*. Hotelul nu l-am rezervat din timp, a fost mai scump, recomand toate rezervările să le faceţi de acasă. Preţurile pe site-urile de rezervări sunt net mai mici decât cele de la recepţie.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

 

6. La 9 dimineaţa am continuat drumul spre Kulata. 60 km de drum sunt pe autostradă.

Şi din nou munţii Balcani ofereau nişte privelişti superbe. O bună parte de drum am mers pe lângă un râu de munte Topolnitsa.

7. Iată-ne ajunşi în Vama din Grecia, vama Kulata-Promachonas. Am trecut formalităţile vamale destul de repede. Pentru Grecia nu aveţi nevoie de viniete, aici deja se achită taxa pentru autostrăzi.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Taxa de autostradă în Grecia

 

Avînd hotelul în peninsula Halkidiki, trebuia iniţial să ajungem spre Salonic, apoi deja în direcţia braţului Athos de pe peninsulă.

Peste vreo 60 km. de vamă începe autostrada Egnatia Odos. Taxa de autostradă pentru maşină 2.40 euro. Din Salonic-următoarea direcţie a fost Athos.

 

Acelaşi traseu se fac pentru orice braţ de pe Halkidiki, fie că e vorba de Sithonia, Casandra sau Athos.

Drumul Moldova-Grecia cu maşina: taxe, vignete, preţuri, recomandări

Preţ benzină-Grecia

 

Cum spuneam, ne-am pornit din Sofia la 9 dimineaţa, iar la ora 14:00 eram deja la hotel.

A fost o vacanţă foarte reuşită şi memorabilă. Avantajul vacanţei cu maşina este mobilitatea, am fost în mai multe excursii în timpul sejurului. Am fost la Meteora, pe braţul Sithonia, Stagira, excursie la Athos şi orăşelul Ouranopolis. Dacă nu aveam maşină şi mergeam cu agenţiile de turism locale în excursii ar fi fost mult mai scump, aflaţi că doar pentru Meteora excursia costă 120 euro de persoană.

Drumul înapoi: Ne-am întors pe același drum, diferenţa e că am înnoptat în Russe deja. Am vizitat oraşul, inclusiv am trecut pe la mall-ul din oraş. Preţurile în mall erau mult mai mici decît în România, mall-urile din Iaşi sau Bucureşti.

 

Spre final cîteva recomandări:

  • - Cumpăraţi vinietele, amenzile sînt mari atît în România cât şi Bulgaria
  • - Să aveţi bancnote de euro mărunţi (5, 10 euro)
  • - Schimbaţi-vă vreo 50 lei româneşti.
  • - Aveţi grijă, paşapoartele să fie valabile, minim 6 luni termen de valabilitate.
  • - Nu depăşiţi limitele de viteză în nicio ţară".

 

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.