EUROPA CERE FACILITAREA REGIMULUI DE VIZE

31.10.2014
Foto: ntv.ru

Reprezentanții europeni ai turismului de afaceri au făcut apel către miniştrii Turismului țărilor UE să adopte pachetul elaborat de Comisia Europeană referitor la simplificarea regimului de vize. În caz contrar, sînt convinşi responsabilii ETOA ‒ Asociației Europene a Operatorilor de Turism, Europa şi-arputea pierde statutul de stat-destinaţie numărul 1 în lume.

 

64% din turiștii străini considerau ţările europene drept cele mai atractive destinații din lume în anul 1980. 51% împărtășeau această opinie în anul 2010. În cazul în care politica de vize a ţărilor UE nu se va schimba deloc, atunci către anul 2030, Europa îşi va pierde statutul, sînt convinşi cei de la ETOA. Reprezentanții industriei turistice europene au făcut apel cătreşefii ministerelor de resort, reuniunea cărora a avut loc în aceste zile la Napoli să sprijine cursul spre liberalizarea regimului de vize. Și să întreprindă un pachet de măsuri concrete pentru simplificarea procesului de eliberare a vizelor, elaborat de Comisia Europeană încă în luna aprilie a acestui an.

 

Vă reamintim că Oficialiide la Bruxelles au propus să fie redusă perioada de examinare a cererilor de viză de la 15 la 10 zile, străinilor care călătoresc frecvent să li se elibereze vize cu intrări multiple pentru 3 ani, se fie permisă aplicarea pentru viză prin intermediul internetului, precum și eliberarea vizelor la frontieră.

 

"Șapte luni după publicarea acestor măsuri, statele membre ale UE încă nu-au finalizat prima lectură, exprimîndu-şi dezacordul cu majoritatea propunerilor elaborate de Comisia Europeană", este menţionat în declarație ETOA. ‒ Regimul actual de vize ar trebui să fie modificat – insistă în continuare reprezentanții sectorului afacerilor turistice. ‒ Facem apel către șefii ministerelor de resort să intervină în discutarea acestei probleme și să confirme că simplificarea regulilor de acordare a vizelor ar putea impulsiona fluxul turistic în Europa și, prin urmare, să contribuie la creșterea economică".

10% din PIB-ul țărilor UE îl constituie turismul. În domeniul industriei activează aproximativ 20 de milioane de cetățeni ai UE. În anul 2011, oaspeţii străini au cheltuit în UE 400 de miliarde de euro.

 

Operatorii de turism menţionează ca 72% din populaţia lumii are nevoie de viză pentru a călători în Europa. "Lipsa de progrese în facilitarea regimului de vize pune în pericol potențiala creștere a traficului turistic, mai ales din țările în curs de dezvoltare rapidă, precum China și Rusia. Studiile UNWTO confirmă că liberalizarea regimului de vize poate duce la o creștere de 5-25% în industria turismului",estimează specialiştii ETOA.

 

China și Rusia ocupă pozițiile 1 și 4, respectiv, în clasamentul țărilor ai căror cetățeni cheltuiesc în călătorii mai mult decît toţi, potrivit UNWTO pentru anul 2013.

 

Multe țăriale UE au întreprins deja măsuri de simplificare a procedurilor de acordare a vizelor pentru a atrage turiști. De exemplu, eliberează vize cu intrări multiple cu termen de valabilitate îndelungat pentru turiștii străini care şi-au dovedit fiabilitatea, utilizînd corect viza precedentă. Pe de altă parte, unele state membre ale UE refuză în continuare să introducă vize pentru 3 sau 5 ani, chiar şi pentru călătorii înregistraţi în Sistemul Informațional al Vizelor (VIS). Și, de asemenea se opun să formalizeze termenul de examinare a cererilor de viză în 10 zile, cu toate că mulți eliberează, de fapt vizele, pe parcursul a 72 de ore.

 

Kent Nyström, preşedintele Asociației Hotelurilor, Cafenelelor și Restaurantelor din Europa (HOTREC) a spus: "Noi înțelegem că avem nevoie de un sistem de vize care să-i protejeze pe cetățenii noștri. Dar mai avem nevoie și de un sistem de vize mult mai favorabil față de străini, caci majoritatea vizelor le obţin turiştii, oamenii de afaceri și persoanele care vin în vizită la rude".

 

TomJenkins, directorul executiv al ETOA: "În primul rînd,cerinţele de obţinere a vizei ar trebui să fie raționale și justificate. În cazul în care statele membre ale UE consideră un anume stat periculos, aceştia trebuie să explice de ce și să întreprindă măsurile corespunzătoare. Este inutil să se pună în pericol atractivitatea Europei ca destinație în întreaga lume, tratînd zeci de milioane de potențialii vizitatori ca pe suspecți".

 

Vă reamintim că din 28.04.2014cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometrice pot călători fără vize în UE pentru o scurtă perioadă de timp (90 de zile în 6 luni).

Regimul fără vizenu PERMITE:ANGAJAREA ÎN CÎMPUL MUNCII, IMIGRAREA, REÎNTREGIREA FAMILIEI, STUDIILE (mai mult de 90 de zile). Puteţi afla răspunsurile la întrebările frecvente despre regimul de vize pentru cetățenii moldoveni, la adresa următoare: ÎN EUROPA FĂRĂ VIZE.

 

Titularii pașapoartelor obișnuite au nevoie în continuare de viză.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.