EX-VICEMINISTRU: MOLDOVENII NU RISCĂ SĂ-ȘI PIARDĂ DREPTUL DE CIRCULAȚIE FĂRĂ VIZE

10.01.2018
 

Fostul viceministru de Externe Iulian Groza dezminte informația vehiculată astăzi în presă precum că regimul liberalizat de vize cu UE ar putea fi anulat.


Potrivit lui, în raportul Comisiei Europene cu privire la implementarea angajamentelor de către Chișinău nu se fac asemenea afirmții.

 

„Nu! Cetățenii moldoveni nu riscă să își piardă dreptul de circulație fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat, după mine. La moment nu există astfel de premise. Raportul Comisiei Europene nu face o astfel de constatări. Nu există astfel de semnale oficiale sau neoficiale din partea Comisiei sau a altor instituții UE”, a comentat Iulian Groza.

 

Cu toate astea, fostul viceministru afirmă că oficialii UE și-au exprimat anumite îngrijorări cu privire la lipsa unui progres pe domeniul luptei cu corupția/integrității, recuperării activelor rezultate din infracțiuni și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, afirmă el, Comisia Europeană a constatat pînă în anul 2016 o creștere a ratelor de refuz de intrare în UE, de șederi ilegale, nereturnări și creștere a solicitărilor de azil.


„Însă lucrurile cunosc o altă tendință pentru anul 2017 pe unii indicatori. Chiar și așa, aceste constatări statistice nu pot fi calificate drept semnificative și care ar presupune un risc iminent pentru anularea regimului liberalizat de vize pentru Republica Moldova”, a conchis Iulian Groza. 

 

SursaNoi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.