![]() |
Foto: ntv.ru |
Autorul proiectului, deputatul socialist Vladimir Țurcan, a propus ca numărul secțiilor de votare în străinătate să fie stabilit în baza informațiilor oferite de autoritățile statelor străine unde se atestă prezența cetățenilor moldoveni.
Reprezentanții Guvernului au însă o altă opinie la acest subiect. Potrivit lor, deschiderea secțiilor de votare în funcție de anumite date statistice, fără a cunoaște vîrsta și localizarea exactă a cetățenilor moldoveni, nu poate servi drept criteriu „clar și consecvent”. Aceștia argumentează că datele statistice nu reflectă cifra reală a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare, deoarece nu includ cetățenii care și-au legalizat șederea în baza actelor de identitate ale altor state, dar și cetățenii moldoveni aflați ilegal în străinătate.
„Avînd în vedere că inițiativa propune excluderea criteriilor existente și înlocuirea acestora cu unul singur – cel de proporționalitate, bazat pe informații oferite de alte state, care nu sînt obligate să le comunice sau care nu vor fi neapărat complete și veridice, Guvernul se pronunță pentru dezvoltarea criteriilor existente și nu susține excluderea lor”, se arată în avizul Guvernului.
Actualmente, Codul electoral stipulează că organizarea secțiilor de votare suplimentare peste hotare se stabilește de CEC, la propunerea Guvernului, în baza următoarelor criterii: înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în străinătate și numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.
Menționăm că la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni din diasporă nu și-au putut exercita dreptul la vot, din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Ei au depus contestații la CEC, acestea însă au fost respinse de autorități.
Publică un comentariu nou