EXPUZAREA MOLDOVENILOR DIN RUSIA. AFLĂ MAI MULT DESPRE PROCEDURA DE APEL!

07.10.2013
Foto:beltsymd.ru

În legătură cu continuitatea semnalelor ce apar în mass-media Republicii Moldova despre valurile de expulzări ale cetățenilor moldoveni de pe teritoriul Federației Ruse portalul Viza.md reamintește că persoanele expulzate care doresc să afle mai mult despre:

-motivele interdicțiilor aplicate,

-încălcările exacte ale regimului migrațional rusesc,

-perioada de interdicție și sancțiunile administrative etc.,

pot apela la Direcția Generală Afaceri Consulare a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (Adresa: or. Chișinău, strada Alexei Mateevici 80, municipiul Chişinău, Republica Moldova, MD – 2009).

 

Cererea depusă la Direcția menționată urmează să conţină cel puţin: data intrării pe teritoriul Federației Ruse (inclusiv punctul vamal); data părăsirii teritoriului Federației Ruse (inclusiv punctul vamal); circumstanțele în care persoana a fost informată despre sancțiunile aplicate; descrierea scopului plecării în Rusia, adresa de sejur, datele angajatorului (după caz); data ultimei înregistrări pe teritoriul Rusiei; data comiterii acţiunii ilegale; copia pașaportului (inclusiv originalul acestuia), copiile actelor și documentelor relevante cazului; buletinul de identitate.

 

De asemenea, este recomandabil de a indica în cererea depusă  serviciul federal rusesc care a aplicat sancțiunile dat fiind faptul că decizia de expulzare poate fi luată de către Serviciu Vamal, Serviciul de Grăniceri rusesc, Serviciul Federal de Migrație, sau de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. Aceste patru servicii rusești nu au o baza de date comună. Respectiv, Direcția Generală Afaceri Consulare, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova va putea apela exact aflînd mult mai operativ răspunsurile la întrebările cetățenilor precum sînt: motivele interdicțiilor, încălcările exacte ale regimului migrațional rusesc, sancțiunile administrative și perioada de interdicție.

 

Taxa consulară este de 100 lei. În cazul depunerii unei plîngeri (petiție) la subiect aceasta va fi examinată gratis.

 

Reamintim că interdicția de intrare în Rusia poate varia de la 2 pînă la 5 ani.

 

O altă soluție pentru moldovenii expulzați din Rusia ar fi solicitarea unor astfel de informații prin intermediul unui reprezentant legal în Federația Rusă. În acest sens, este recomandabilă întocmirea unei procuri la biroul notarial din Republica Moldova. Este preferabil ca textul procurii să fie scris în limba rusă. Persoana împuternicită va putea apela direct la serviciul federal rusesc corespunzător pentru a obține datele solicitate.

 

Ar fi cazul ca autoritățile Republicii Moldova să abordeze la Moscova problematica expulzării moldovenilor  din Rusia pe parcursul următoarei runde de consultări consulare moldo-ruse (între Ministerele de Externe ale ambelor state) preconizate pentru luna noiembrie 2013.

 

 Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.