FĂRĂ VIZĂ ȘI FĂRĂ ALEGERE

28.12.2016
Fără viză și fără alegere
 

Fără viză și fără posibilitatea de a alege: deținătorii pașapoartelor rusești au început să renunțe la călătoriile în Spania.

 

Închiderea Centrelor de Vize în regiunile Rusiei a pus sub lovitură planurile a de mii de ruși. Călătoriile achitate și bilete achiziționate din timp nu sînt nimic, fără cel mai important document - o viză Schengen. Între timp, obținerea vizei "Schengen" spaniole este posibilă acum numai la Moscova sau Sankt-Petersburg. Pe turiștii din Siberia și, mai ales, din Orientul Îndepărtat, o asemenea situație, desigur, nu-i bucură. Mulți dintre ei deja încearcă să returneze biletele și să întoarcă voucher-ele.

 

Chiar zilele trecute au reușit să "iau" de la unica companie loukost din țară bilete cu 2000 de ruble la avionul din Moscova spre Barcelona (tarif, desigur, nerambursabil). Am avut noroc de faptul că multivisa anuală spaniolă pe care mi-au dat-o vara nu expirase încă.

 

Totodată, doritori să zboare ieftin în Spania, imediat după sărbătorile de Crăciun s-au dovedit a fi puțini, judecînd după cît de repede au fost vîndute biletele. Și desigur că nu toți își perfectau din timp vizele. Mulți au sperat la termenele obișnuite de perfectare și eliberare a documentelor, căci înainte vizele spaniole "Schengen" erau eliberate maxim într-o săptămînă.

 

 

Schimbarea operatorului centrelor de viză le-au înșelat așteptările. Turiștii care au cumpărat pripit biletele, fără rezervă de timp, își bat acum capul nu cu cumpărarea cadourilor de Anul Nou, ci cu problema cît de repede ar putea obține o viză spaniolă. Cei mai afectați sînt locuitorii din regiuni, acum ei trebuie să mai facă o călătorie: după viză la Moscova sau Sankt-Petersburg.

 

De pe 17 decembrie, compania VFS Global a încetat primirea documentelor pentru viză Schengen, din numele reprezentanțelor diplomatice ale Spaniei la Moscova și Sankt-Petersburg. Într-o zi au fost închise Centrele de Vize spaniole în: Kazan, Omsk, Perm, Pskov, Samara, Ufa, Vladivostok, Ekaterinburg, Habarovsk, Irkutsk, Krasnoiarsk, Krasnodar, Rostov-pe-Don, Nijni Novgorod, Novosibirsk, Saratov, Smolensk, Novorossiisk, Voronej, Vologda, Arhanghelsk, Murmansk, Kaliningrad, Vîborg, Veliki Novgorod și Petrozavodsk.

 

Prin decizia Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei, funcțiile operatorului pentru primirea documentelor i-au fost transmise companiei BLS International Services Ltd., care a cîștigat licitația la nivel mondial. După cum a scris deja Visa4, noul Centru de Vize de la Moscova, trebuia să înceapă primirea solicitanților imediat, în aceeași zi, 17 decembrie. Judecînd însă după panica, pe subiectele relevante, care a crescut pe unul dintre cele mai populare resurse de călătorie a Runetului - "Forumul Vinski", pe nimeni nu a liniștit această promisiune.

 

Turiștii, din cel puțin douăzeci și șapte regiuni din Rusia, unde anterior erau Centre de Vize spaniole, avînd biletele la mînă și hotelurile rezervate, nu știu ce să facă.

 

"Și unde putem obține acum o viză în Nijnii Novgorod cu același preț", întrebarea unui locuitor din Nijnii Novgorod sună aproape retoric.

"De asemenea, sînt interesat de această problemă, căci biletele de avion cumpărate nu sînt returnabile. Să pleci de două ori la Moscova pentru a depune actele și apoi pentru a lua viza, de asemenea, nu este o variantă potrivită".

 

"Sper ca după Anul Nou totul să revină la normal", răspunde altul.

 

"Nu am reușit să telefonez, apelul la linia telefonică fierbinte e cu plată, reieșind din reducerea soldului pe telefon. Am pus cruce pe călătorie, am vrut să plecăm la sfîrșitul lunii ianuarie. În plus, în afară de Spania, țări calde în Europa, înainte de începerea sezonului turistic nu sînt", adaugă un al treilea.

 

"Aceasta este o problemă vitală, ce ar trebui să facă regiunile. Scrieți-ne, vă rog, cine este în regiune, cum planificați să perfectați în viitorul apropiat vizele. În special, mă interesează Ekaterinburg-ul".

 

De fapt, transmiterea serviciului de deservire a solicitanților pentru vizele spaniole noii companii i-a lăsat pe turiștii ruși fără viză și fără alegere. Ca posibile alternative solicitanții discută călătoriile în alte țări ale zonei Schengen sau șansa de a găsi oportunități convenabile de a se pomeni în Moscova și a se înscrie la noul Centru de Vize al Companiei BLS VC deja după sărbătorile de Anul Nou. Dar ce să facă acei, care au cumpărat bilete nerambursabile și este puțin probabil să ajungă în capitală, în viitorul apropiat?

 

"Și ce folos de Centrul de Viză de la Moscova, dacă eu trăiesc la Vladivostok?! Să zbor special pentru a depune documentele la Moscova este foarte scump ca bani și timp", spune indignat un locuitor al uneia dintre cele mai îndepărtate de capitala Rusiei regiuni.

 

Pe site-ul oficial al noului Centru de Vize spaniol mai e oferită o altă alternativă: depunerea  documentelor direct la Consulatul General al Spaniei la Moscova. Dar pe locuitorii din regiuni această alternativă nu-i scutește de o călătorie la o distanță lungă: vă reamintim că din septembrie 2015, solicitantul la obținerea vizei "Schengen", este obligat să se prezinte personal la Consulat sau Centrul de Viză, pentru a i se prelua amprentele digitale.

 

Rămînea încă o șansă: să folosească serviciul "biometria mobilă", pe care o oferea fostul operator al Centrelor de Vize. Serviciul costa scump, dar specialiștii Centrului de Vize puteau veni cu o valiză specială în orice oraș al Rusiei. Însă doar la telefonul Call-center-ului, am fost informați că acest serviciu nu este disponibilacum.

 

Între timp, tensiunile cresc și deja în a doua zi de lucru, la intrarea în noul Centru de Vize al Spaniei de la Moscova s-a creat o busculadă adevărată. Fotografiile de la locul evenimentelor pot fi văzute pe forumuri și pe rețelele de socializare. Asta, în ciuda faptului că decembrie este, probabil, sezonul cu cei mai puțini turiști pentru Spania. Ce va fi mai departe, putem doar să ghicim...

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.