FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU DISCRIMINAREA

14.10.2012
Foto: caleaeuropeana.ro

Discriminarea şi xenofobia reprezintă două importante fenomene ce au cuprins astăzi teritoriul italian. Necesitatea de a iniţia un proces de promovare a egalităţii şi de combatere a discriminării este o provocare tot mai multi-dimensională în domeniile de intervenţie instituţională. Astăzi, chiar mai mult decît în trecut, autorităţile locale joacă un rol central în promovarea drepturilor fundamentale. Capacitatea administraţiei municipale de a promova şi proteja egalitatea în drepturi depinde, de asemenea, de implicarea activă a întregii comunităţi inclusiv a cetăţeanului responsabil, aşa cum este sugerat de către principiul subsidiarităţii menţionat în Cartea drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

 

„Să discutăm despre discriminare” (Parliamo di discriminazione) este genericul seminarului care a avut loc la 3 octombrie în oraşul Padova. Workshop-ul organizat de către primărie, în colaborare cu Cittalia şi IPRS, este o iniţiativă care a luat naştere în cadrul proiectului european „DICI – Discrimination in Cities: Achieving Change through Cooperation”, dedicat luptei împotriva discriminării etnice, rasiale şi naţionale. În particular, seminarul a explorat rolul şi potenţialul Comisiei care reprezintă migranţii în Consiliul municipal al oraşului Padova în promovarea egalităţii de şanse pentru toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitatea şi etnia acestora. Proiectul a fost prezentat de către Gabrielle Guazzo, care a venit cu informaţii destul de curioase. De exemplu, fundaţia ANCI se ocupă intensiv de identificarea limbajului discriminatoriu în presa regională. Domnia sa a relatat că „din octombrie 2011 şi pînă în februarie 2012 au fost identificate peste 5500 de cuvinte care, în mod normal, ar fi trebuit să fie tabu în limbajul jurnalistic, cum ar fi clandestin, rom, nomad.”

 

În cadrul seminarului s-a lucrat intens în două focus-grupuri formate din participanţi, fiind examinate mai multe strategii de combatere a discriminării, precum stimularea dialogului pe plan local şi posibilitate a deschiderii unor ghişee pentru a tutela victimele discriminării.

 

Reprezentantul moldovenilor în Comisia migranţilor din cadrul Consiliului municipal, Nicolae Dumbravanu, a venit cu ideea organizării mai multor întîlniri de acest gen, organizate nu doar de Primărie sau alte asociaţii italiene, dar în primul rînd între noi, moldovenii. „Cu regret, o bună parte a cetăţenilor moldoveni nu se prezintă la astfel de întîlniri, iar liderii şi reprezentanţii comunităţii noastre sînt absenţi de la astfel de evenimente importante pentru migranţi. Moldovenii noştri merg doar acolo unde sînt distracţii şi muzică gratis.”

 

Seminarul reprezintă faza finală a proiectului, al cărui obiectiv general este de a da administraţiei locale o oportunitate în plus pentru a discuta şi supune dezbaterii problema discriminării.


Aliona Purci, Padova
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.