FEBRUARIE ... TIMPUL CARNAVALULUI ȘI VESELIEI

23.01.2013
Foto: grekomania.ru

Apokries sau carnavalul este o sărbătoare a veseliei și mascaradei, care nu are vîrstă. Ce altceva să așteptăm de la un festival care provine de la cultul antic grecesc al lui Dionysos – zeul vinului și veseliei. Nu este o coincidență faptul că Dionysos este zeul vinului. Vinul reduce inhibițiile și creează o stare de spirit moale, veselă, care atinge apogeul cu cîteva zile înainte de începutul Postului Mare.


În timpul postului de 40 de zile, grecii nu mănîncă carne și produse de origine animală. Prin urmare, denumirea "apokries" a evoluat de la "apo kreas", care literalmente se traduce "fără carne". Același lucru poate fi spus și despre "Carnaval", care a luat numele de la latinescul "carne" (carne) și "vale" (adio).


Rădăcinile carnavalului pornesc de la ritualurile antice, menite să asigure fertilitatea pămîntului. Acestea au fost ritualuri magice, cu tot felul de teatralizări populare, dansuri și măști, pentru a îmblînzi spiritele rele.


În timpul carnavalului, oamenii își pun tot felul de costume și savurează plăcerea deghizării.

 

Tradițional, carnavalurile populare se desfășoară în diferite regiuni ale Greciei, unde au fost reabilitate și conservate tradițiile antice de a se costuma. Cele mai populare și faimoase orașe unde au loc carnavaluri sînt Patra, Xanthos, Serres, Naousa, Grevena, Teba, insula Chios. Acestea au reușit să păstreze obiceiurile și tradițiile locale, aici totul se cutremură de la defilările și alaiurile de carnaval.

 

Sursa: grekomania.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.