FLUSSI 2017: STUDII ȘI MUNCĂ ÎN ITALIA PENTRU MOLDOVENI

29.03.2017
La studii și muncă în Italia. Noi cote de intrare în Italia
 

Începînd cu 14 martie 2017și pînă pe 31 decembrie 2017, veți putea completa o cerere online pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Interne al Italiei.

 

"Decreto Flussi 2017" prevede 30 850 de cote, care sînt distribuite după cum urmează:


• 17.000 de cote sînt prevăzute pentru munca sezonieră în domeniul agriculturii, serviciilor hoteliere și turism. Dintre acestea 200 de cote sînt rezervate pentru solicitările de permis pe termen lung (nulla osta) pentru a efectuarea lucrărilor sezoniere. Decretul se referă la cetățenii: Albaniei, Algeriei, Bosniei-Herțegovina, Coreii de Sud, Coastei de Fildeș, Egiptului, Etiopiei, fostei Republici Iugoslave, Macedoniei, Filipinelor, Gambiei, Ghanei, Japoniei, Indiei, Cosovo, Marocului, Mauritius, Moldovei, Muntenegrului, Niger, Nigeriei, Pakistanului, Senegalului, Serbiei, ai Sri Lanka, Sudanului, Tunisiei, Ucrainei. Cetățenia nu contează, dacă persoana s-a aflat anterior pe teritoriul Italiei, în calitate de lucrător sezonier.


• 500 de cote sînt pentru cetățenii străini, care au obținut studii în țara lor de reședință, în conformitate cu articolul 23 al Codul de actelor normative privind imigrația;


• 2400 de cote sînt prevăzute pentru întreprinzătorii privați, cetățenii străini care desfășoară activități ce prezintă interes pentru economia Italiei, persoane de creație și publice, profesioniști cu calificare înaltă;


• 100 cote sînt rezervate pentru lucrătorii autonomi nesezonieri, care sînt de origine italiană (pînă în a treia generație), cu domiciliul în Argentina, Uruguay, Venezuela și Brazilia.


Celelalte cote sînt îndreptate spre convertirea străinilor care dețin deja permis de ședere și care se află în mod legal pe teritoriul Italiei. În special:


• 5750 de cote pentru schimbul permisului de muncă sezonieră în permis de ședere pentru ocuparea forței de muncă


• 4000 de cote sînt rezervate pentru acei care au permis de ședere pentru studii, stagii și / sau pregătire profesională pentru a fi schimbat pe un permis de ședere cu permisiunea de a fi angajat pentru munci nesezoniere


• 500 de cote sînt rezervate pentru acei care au permis de ședere pentru pentru studii, stagii și / sau pregătire profesională pentru a fi convertit într-un permis de ședere pentru lucru autonom.


• 500 de cote pentru schimbul permisului de ședere pe termen lung al unei altei țari a UE pe un permis de ședere permanent pentru angajarea în calitate de salariat


• 100 de cote pentru schimbul permisului unei altei țari a UE pentru convertirea într-un permis de ședere pentru lucru autonom.

 

Link-uri acte legislative:


Testo del decreto flussi 2017 (DPCM 13 febbraio 2017 Programmazione transitoria dei flussi d’ingresso dei lavoratori non comunitari nel territorio dello Stato per l’anno 2017)


Circolare congiunta dei ministeri dell’Interno e del Lavoro
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.