FMI A ALOCAT MOLDOVEI O NOUĂ TRANŞĂ A CREDITULUI ÎN MĂRIME DE 77 DE MILIOANE DE DOLARI

02.10.2012
Foto: incont.ro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să acorde Republicii Moldova unei noi tranşe de 50 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), ceea ce este echivalentul a circa 77 milioane de dolari SUA. Potrivit serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, aceste mijloace sînt destinate pentru completarea rezervelor valutare ale ţării. Decizia de alocare a unei noi tranşe a fost luată la şedinţa Consiliului director al FMI de la Washington, după aprobarea rezultatelor misiunii a cincea de evaluare a performanţelor economice ale Moldovei în cadrul aranjamentelor de Facilitate Extinsă de Creditare (ECF) şi Facilitatea Fondului Extins (EFF).

 

Suma tranşei aprobate este pusă la dispoziţia autorităţilor Moldovei imediat după aprobarea Consiliului director al FMI. În urma aprobării acestei decizii, suma alocată Moldovei de FMI în cadrul programului de colaborare pe trei ani a crescut pînă la 320 de milioane de DST (circa 494 mil. dolari).

 

Programul de trei ani de colaborare a Moldovei cu FMI a fost adoptat la 29 ianuarie 2010. Acesta prevede acordarea sprijinului financiar Moldovei în sumă totală de 369,6 mil. DST (circa 572,7 mil. dolari). Jumătate din credit se acordă prin intermediul Mecanismului de creditare lărgită (ECF), care prevede rata dobînzii zero pînă la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani şi un termen de rambursare de 10 ani. Suma rămasă se acordă prin intermediul Mecanismului de finanţare lărgită (EFE), care prevede rata dobînzii egală cu cea a ratei de bază a dobînzii pentru DST, un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de 4,5 ani.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.