(FOTO) DIASPORA: PĂCAT CĂ SÎNTEM NEVOIȚI SA NE FACEM UN COLȚIȘOR MOLDOVENESC ÎN SPANIA

31.03.2017
Diaspora: Păcat că sîntem nevoiți sa ne facem un colțișor moldovenesc în Spania
 

„Toți plecăm pentru un an-doi să facem niște bani, dar aici rămînem".


După mai mult de două decenii de valuri de plecări, tot mai mulți tineri își deschid propriile afaceri. De un an, Marina este stăpîna unei mici Panaderii (brutării) deschisă la Barcelona, Cornella de Llobregat. E mulțumită de realizarea ei și, mai ales, de faptul ca a scăpat de muncile istovitoare, pe care sînt nevoiți să le accepte străinii, la început, odată ajunși în străinătate, puțini sînt acei care riscă și au norocul să pună pe picioare o afacere proprie.

 

„Cred că e nevoie pe lîngă toate cheltuielile și de o ambiție mare, un caracter optimist și un suflet mereu vesel".


Așa am cunoscut-o pe Marina, proprietara unei „Panaderii". Sînt de puțin timp aici și mereu cînd auzi că e prin preajma un băștinaș... simți nevoia să îl cunoști, să îi vorbești. Cînd am cunoscut-o, am avut cea mai mare plăcere de a o vizita tot mai des. Am găsit-o mereu binevoitoare, cu zîmbetul pe buze.

 

Clienții știu că ea este din Moldova, iar pentru asta unii par să aibă un respect aparte. Știu toți că e moldoveancă și o privesc bine pentru că noi sîntem persoane muncitoare. E o persoana cu suflet mare și într-adevăr e una din puținele persoane, care nu a uitat de unde vine... Cel mai mult m-a frapat că pe lîngă baghetele mult preferate de spanioli, la ea am avut ocazia să gust din colacul, plăcintele si pîinea noastră tradițională, făcute la cuptor așa cum mîncam pe vremuri, acasă. Îmi place că a avut curajul și ambiția de a le arata și de a-i face și pe ei să prefere pîinea noastră. Pe zi ce trece tot mai multe comenzi primește, clienții cerîndu-i, în special, pîinea noastră tradițională coaptă.

 

Ba mai mult, am găsit-o într-o zi confecționîndu-și singură costumul nostru național. În cîteva zile a fost gata și mare le-a fost uimirea cumpărătorilor, cînd intrau și o vedeau fericită, purtînd acea ie și catrința bine prinsă la șold. A primit cele mai multe complemente și întrebări despre portul și tradițiile noaste. Era mîndră că le poate povesti, dar, mai ales, de faptul că erau foarte plăcut impresionați și interesați de mica noastră țărișoară...

 

I-am făcut și eu cîteva poze și am hotărît să vă împărtășesc și vouă din impresiile mele. E o mare plăcere și bucurie să știi că totuși au mai rămas și mai sînt persoane care își iubesc atît de mult țara și sînt gata mereu să le povestească tuturor, să le arate și să le ofere din gustul nostru moldovenesc.

 

„Sîntem mîndri că sîntem moldoveni! Păcat doar ca sîntem nevoiți să ne facem un colțișor moldovenesc aici, printre străini, și nu acasă"


Natali Cucer

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.