(FOTO) DOMENIUL DIASPORA, MIGRAȚIA ȘI DEZVOLTAREA ÎN ATENȚIA PERSOANELOR RESPONSABILE DE COOPERAREA CU DIASPORA

05.10.2015
Foto: brd.gov.md

Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a organizat, în perioada 1-2 octombrie, un seminar de instruire a persoanelor responsabile de promovarea și realizarea politicii în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (DMD) la nivel tehnic din cadrul instituțiilor publice centrale, cu genericul „Impactul migrației asupra dezvoltării: Aspecte de elaborare a politicilor în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării”. La eveniment au participat 50 de funcționari publici și reprezentanți ai organizațiilor internaționale interesate în integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare.

 

Activitatea face parte dintr-un program amplu dedicat Diasporei, Migrației și Dezvoltării, susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare din Moldova (SDC).

 

Seminarul a fost organizat cu scopul de a dezvolta şi consolida capacităţile funcționarilor publici implicaţi în procesul de elaborare și de integrare a diasporei și migraţiei în politici, inclusiv din perspectiva de gen.

 

”Dumneavoastră sunteți oamenii nuanțelor”, a precizat șeful BRD, Valeriu Turea, adresându-se participanților la seminar, ”pentru că încercați să stoarceți profit, în sensul bun al cuvântului, dintr-un fenomen perceput inițial în termeni negativi, dar care a reușit până acum să ne convingă că poate avea și efecte pozitive asupra dezvoltării unei țări. De aceea, BRD va insista să mențină diaspora, migrația și dezvoltarea în vizorul și pe agenda persoanelor decidente și va continua să-și exercite rolul de coordinator în cadrul Guvernului a politicilor ce țin de diaspora”.

 

Prezent la eveniment, Radu Danii, coordinatorul Programului Migrație și Dezvoltare, SDC a afirmat: ”Există o mare provocare legată de cadrul instituțional și acest mecanism de coordonare pe care îl dezvoltăm împreună: fluctuația mare a cadrelor în instituțiile publice și, implicit, pierderea informației obținute. Or, aceasta afectează enorm continuitatea eforturilor depuse de către noi toți pe segmentul îmbunătățirii coordonării și colaborării inter-ministeriale în domeniul migrației și diasporei.”

 

 ”Noi, donatorii, nu putem influența acest process, în schimb dumneavoastră ați putea contribui la diminuarea efectelor sale prin aceea că transmiteți cunoștințele și abilitățile obținute la aceste seminare mai departe, colegilor cu care lucrați, așa încât memoria instituțională să nu se piardă odată cu plecarea persoanei din funcție”, a declarat Radu Danii.

 

La rândul său, Simion Terzioglo, coordinator de programe, OIM Moldova, a precizat: ”Cotele de emigrare a populației Republicii Moldova au transformat fenomenul migrației într-un domeniu de importanță existențială pentru populație și țară, în ansamblu. De aceea, este extrem de importantă evaluarea impactului migrației asupra dezvoltării țării, corelată cu elaborarea unor politici coerente de dezvoltare pentru diverse domenii ale activității economice, sociale, culturale, educaționale sau politice. În acest sens, este necesară o atenție deosebită a statului pentru aceste aspect, pentru că politicile pot contribui într-un mod crucial la consolidarea societății moldave și alinierea Republicii Moldova la standardele europene.”

 

Totodată, ”în cadrul seminarului explicăm funcționarilor publici de ce este importantă integrarea perspectivei de gen în strategiile de migrație și dezvoltare”, a spus Lilia Țulea, manager proiect UN Women. ”De asemenea, oferim și instrumente concrete de folosire a acestor capacități de analiză în cadrul elaborării politicilor, iar una dintre resursele la care ne-am referit este manualul Gender on the Move/Gender în mișcare, elaborat de UN Women la nivel global”, a mai afirmat dna Țulea.

 

Seminarul a avut ca obiective dezvoltarea competențelor de evaluare a impactului politicilor în domeniul DMD, inclusiv din perspectiva de gen; informarea privind metodele de soluționare a problemelor migrației de muncă cu impact negativ, cum ar fi abordarea necesităților copiilor lăsați fără îngrijire; dezvoltarea capacităților de aplicare a metodelor bugetării sensibile la dimensiunea de gen și utilizarea datelor în procesul de elaborare și evaluare a politicilor în domeniul DMD. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova, și UN Women în Moldova, cu susținerea Programului Global Comun ”Integrarea Migrației în Strategiile Naționale de Dezvoltare” al SDC.

 

Persoanele responsabile de cooperarea cu diaspora la nivel decisional (viceminiștri) și tehnic (șefi de direcții) au fost desemnate în conformitate cu prevederile Dispoziției 58-d din 7 iunie 2013.

Sursa: brd.gov.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.