(FOTO) ITALIA ESTE DESCHISĂ PENTRU ASIGURAREA CETĂȚENILOR MOLDOVENI CU PENSII

17.11.2014
Foto: stelastingaci.com

La 14 noiembrie curent, la Roma, au avut loc consultări tehnice moldo-italiene în materie de pensii și protecție socială.

 

Părțile au efectuat o confruntare temeinică a legislațiilor naționale în domeniul protecției sociale, stabilind principiile și obiectul viitorului Acord bilateral în domeniul protecției sociale.

 

Partea italiană, pentru prima dată, a manifestat deschidere față de propunerea părții moldovenești privind totaliazarea și transferabilitatea pensiilor. Aceasta va permite asigurarea cetățenilor moldoveni cu pensii pentru întreaga perioadă de activitate de muncă, precum și posibilitatea de a primi pensia, la alegerea cetățeanului, în Italia sau în R.Moldova.

(Mai mult de 10 ani, Italia nu a dat curs solicitărilor autorităţilor străine de a semna astfel de acorduri blocînd negocierile la subiect cu China, Japonia, Algeria şi Maro)

 

Următoarea rundă de consultări va avea loc la Chișinău, în primul semestru al anului viitor.

 

 

Cu titlu aparte, reamintim că din 2010, Republica Italiană a elaborat un sistem pentru cetăţenii străini, care au împlinit vîrsta de 65 şi au lucrat anterior pe teritoriul Italiei timp de 20 ani (şi mai puţin de 20 ani) care prevede posibilitatea transferului de pensie (Assegno Sociale).

 

Astfel, cetăţenii străini, odată reîntorşi în Patrie, urmează să completeze un formular tip la Ambasada Republicii Italiene. În urma îndeplinirii procedurilor necesare, acesta se transmite în Italia (structurii de patronat ce tutelează dosarele de pensii) care la rîndul său transferă suma de bani pe contul personal al persoanei interesate.

 

Sursa: stelastingaci.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.