(FOTO) LA PADOVA MOLDOVENII AU FOST INFORMAŢI DESPRE OPORTUNITĂŢILE DE INVESTIRE ACASĂ

11.11.2014
Foto: Oleg Josanu

Pe parcursul a două zile consecutive, 7 şi 8 noiembrie, moldovenii din or. Padova şi împrejurimi au fost informaţi despre posibilităţile deschiderii unei afaceri în Republica Moldova.

 

Datorită reprezentanţilor Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) din Chişinău în persoana directorului general Dna Iulia Iabanji şi vice-directorul Dna Viorica Cerbuşca, moldovenii au aflat informaţii utile despre posibilităţi oferite de programele de atragere a remitenţelor şi economiilor migranţilor în dezvoltare ţării de origine.

 

S-a vorbit despre accesarea la fondurile europene pentru dezvoltarea rurală, despre oportunităţile oferite pentru tineri şi despre programele din partea statului referitor la susţinerea businessului mic şi mijlociu. Participanţii au fost curioşi să afle despre dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, despre existenţa zonelor economice libere şi oportunităţile de afaceri în domeniul energiei renovabile.

 

Întîlnirea din prima zi cu un grup de conaţionali şi colocviile individuale care s-au desfăşurat pe parcursul zilei a doua a seminarului, au demonstrat un interes deosebit pentru lansarea şi dezvoltarea propriilor afaceri la întoarcere acasă. Mulţi dintre ei au conştientizat că nu mai doresc să folosească remitenţele numai în consum, dar vor să le investească în lansarea şi dezvoltarea afacerilor proprii la ei acasă. Reieşind din importanţa contribuţiei pe care o pot aduce migranţii ţării de origine, preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor Moldoveni din Italia, Nicolae Michişor, a venit cu propunerea către organizatori de a deschide un centru informativ pentru migranţii moldoveni care doresc să investească economiile lor acasă. „Un astfel de Centru va favoriza investiţiile în R. Moldova atît din partea noastră, a migranţilor, cît şi a italienilor interesaţi”, a declarat dumnealui.

 

Dna Iulia Iabanji a venit cu un apel important din partea ODIMM către cei prezenţi prin care i-a încurajat să transforme migraţia într-o oportunitate de a reveni productiv şi a deschide propriile afaceri acasă.

Seminarul „Reîntoarcerea – o afacere” a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în R. Moldova”  finanţat de UE şi implementat de Serviciul Suedez de Angajare în Republica Moldova şi a oferit  informaţii importante despre care mulţi migranţi, dornici să-şi lanseze o afacere acasă, nu sînt la curent.

 

Sursa: Oleg Josanu

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.