(FOTO) ORAȘUL UNDE NU EXISTĂ POLIȚIE, ȘOMAJ, IAR CASELE SÎNT GRATUITE

22.06.2016
Orașul unde nu există poliție, șomaj, iar casele sînt gratuite
 

Nu există poliție, șomaj, iar casele sînt gratuite pentru toți cei aproximativ 3.000 de locuitori.

 

Sună bine? Deși am putea crede că orașul se află în celalalt capăt de lume, ei bine el este mult mai aproape de noi. Marinaleda este situat în Andaluzia, una dintre cele mai sărace regiuni din Spania, însă povestea locuitorilor și a primarului lor a făcut înconjurul lumii.

 

Descris ca fiind o societate „social-democrată”, orașul a intrat în atenția presei în anul 2008, cînd din cauza crizei financiare care a cuprins zona, primarul Juan Manuel Sánchez Gordillo, împreună cu sătenii, i-au cu asalt supermarket-urile cu capital străin din oraș, le golesc de alimente și le alungă din oraș, considerându-le responsabile de dezastrul economic din Marinaleda.

 

După aceste incidente, Gordillo este arestat și condamnat la închisoare, însă în urma a nenumărate greve ale foamei și presiuni publice, este eliberat după 2 ani de detenție și reinstalat în funcția de primar. Din acest moment, oamenii, împreună cu primarul, pun la punct un nou model de conviețuire în comun, cu totul diferit de cel pe care îl cunoaștem noi, unul care ne conduce către un alt fel de lume… Omenii lucrează împreună, împart totul, nu au nevoie de poliție și nu au șomeri.

 

„Trebuie să regîndim valorile noastre, trăim într-o societatea de consum, acordăm o atenție mult prea mare banilor, egoismului și individualismului. Marinaleda este un altfel de mic exemplu de societate, și dorim ca această experiență să se extindă în întreaga lume”, spune Gordillo.

 

În prezent cea mai mare parte a populației din Marinaleda lucrează împreună în agricultură. Sătenii împart profitul în urma exportului de legume și fructe în mod egal între ei, astfel încât salariile lor lunare sînt de circa 1.200 de euro de persoană. Toți locuitorii care au nevoie beneficiază de o casă a lor construită în mod gratuit de primărie, singura regulă fiind ca lunar, fiecare familie să plătească o chirie modică de 15 euro pentru întreținere, iar locuința să nu fie vîndută niciodată în privat.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.