(FOTO) PROBLEMATICA LACULUI GHIDIGHICI A FOST REAMINTITĂ MINISTERULUI MEDIULUI

26.09.2016
Problematica lacului Ghidighici a fost reamintită Ministerului Mediului
 

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică "EcoDava" a participat la ședință de lucru din cadrul Ministerului Mediului cu tema: Situația ecologice a lacului Ghidighici.

 

În urma scrisorii deschise adresate Ministrului Mediului, d-lui Valeriu Munteanu, în care este relatată situația dezastruoasă a lacului de acumulare Ghidighici și îngrijorarea societății civile în legătură cu acest fapt, Ministerul Mediului a organizat, pe data de 22 septembrie 2016, o ședință de lucru la care au participat reprezentanți din cadrul Ministerului dar și directorul Agenției "APELE MOLDOVEI", Igor Hîncu, în gestiunea căreia se află, în prezent, lacul Ghidighici, precum și reprezentanți ai societății civile: Fundația pentru Dezvoltare Ecologică "EcoDava", Centrul pentru Cooperare a Tinerilor din Republica Moldova și Alianța Națională "YMCA" din Republica Moldova.

 

Astfel, au fost invocate condițiile necorespunzătoare de întreținere a lacului, necesitatea urgentă de reparare a digului, evacuatorului de fund, deversorului de ape mari și a podului. Participanții la ședință s-au referit și la sursele de poluare a rîului Bîc și la cele ale lacului Ghidighici, precum și la măsurile necesare pentru a asigura stoparea acestor încălcări.

Funcționarii responsabili au informat reprezentanții mediului non-guvernamental despre îndeplinirea Planului de acțiuni „de asigurare a exploatării în regim de siguranță a lacului de acumulare Ghidighici". Astfel, au fost trase concluziile, din care reiese că din măsurile planificate pentru perioada anilor 2015-2020, cele preconizate pentru anul trecut și curent sînt în întîrziere, din cauza lipsei surselor financiare, dar și ai altor factori obiectivi.

 

Ambele părți au menționat că „este importantă colaborarea mediului a ONG-ist cu structurile de stat de profil, în vederea atingerii obiectivelor comune. Problemele de mediu sînt universale și afectează întreaga populație. Anume în acest context, solicităm să fim contactați și implicați în acțiunile pe care le planifică Ministerul și structurile sale. Din partea noastră, ne oferim să contribuim cu muncă voluntară și expertiză disponibilă, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor lacului Ghidighici".

 

Din partea ONG-urilor au parvenit propuneri precum: instituirea unui grup comun de monitorizare lunară a implementării planului de acțiuni, elaborarea și înaintarea spre finanțare a unui proiect către FEN pentru realizarea unei expediții a voluntarilor în zonă și realizarea unor măsuri ecologice, lansarea unui concurs de amenajare a teritoriului adiacent și altele. Propunerile vor fi analizate bilateral prin prisma oportunității implementării lor.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.