(FOTO, VIDEO) ÎN PHOENIX LOCUIESC PESTE 100 DE MOLDOVENI

10.05.2016
În Phoenix locuiesc peste 100 de moldoveni
Foto: moldovatimes.com

Tot mai mulţi moldoveni aleg să sărbătorească Paştele departe de Moldova. Mai milți ani la rând, familia Reznic sărbătoeste acetse clipe alături de copiii plecați în Statele Unite ale Americii. Aici s-au stabilit cu traiul de mai bine de sase ani, iar Maria Reznic le este de mare ajutor, mai ales la pregătirea cozonacilor.

 

Tradițiile moldovenesti nu sînt date uitării, nici la sute de mii de kilometri. Ouăle încondeiate si pasca sunt pregătite din timp, iar părinții si bunicii se adună în jurul mesei de sărbătoare.

 

Visul Marinelei Lugoj de a ajunge în SUA s-a împlinit şi întreaga familie locuieşte acum în oraşul Phoenix din Arizona. Însă chiar dacă împreună cu soțul si fetița de doar cinci anisori sunt alături, dorul de Moldova nu scade, pentru că aici au rămas frații si alte rude.

 

În Phoenix, Arizona munceste manager la o casă de bătrîni, dar si-ar dori să activeze în domeniul turismului, asa cum studiile de la ASEM, spune ea, îi vor prinde bine. Mai mult ca atît, a reusit timp de doi ani să obțină si licența în SUA.

 

Nicole, fetița de cinci anisori vorbeste limba moldovenească acasă, limba engleză cu semenii ei de la grădiniță, iar uneori limba rusă cu tatăl ei, astfel, cunoaste mai multe limbi de comunicare. A fost în vizită în Moldova acum doi ani si ar vrea să mai meargă, pentru că viața îi este foarte interesantă.

 

Cu toate că cifrele statistice ale celor care vor reveni în Moldova cu ocazia Sfintelor Paşti indică o oarecare creştere, numărul moldovenilor care vor sărbători departe de casă este totuşi impunător, luînd în considerare datele neoficiale care arată că peste hotarele ţării munceşte circa un milion de moldoveni.

 

Mariana Lozovanu, presedinta comunității moldovenilor din Phoenix, afirmă că aceste sărbători îi determină pe moldoveni să fie mai uniți, iar tradițiile sunt aici sărbătorite de fiecare dată, pentru a fi mai aproape de casă.

 

În orasul Phoenix, Arizona locuiesc peste 100 de moldoveni.

 

 

 

Sursa: moldovatimes.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.