GERMANIA VA SUSŢINE ŞI ÎN CONTINUARE REPUBLICA MOLDOVA PE CALEA REFORMELOR ŞI INTEGRĂRII EUROPENE

30.05.2012
Foto: moldpres.md

Germania va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea reformelor şi integrării europene. O declaraţie în acest sens a făcut, ieri, Dirk Niebel, ministrul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, la o conferinţă de presă, aflat într-o vizită la Chişinău, cu prilejul aniversării a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre R. Moldova şi Republica Federală a Germaniei.

 

Dirk Niebel a menţionat că R. Moldova este un partener important pentru Guvernul Germaniei şi a salutat procesul de integrare europeană în care s-a antrenat ţara noastră, accentuînd că Germania va susţine în continuare eforturile acesteia de integrare în UE. Ministrul german a salutat şi reuşita alegerilor prezidenţiale în R. Moldova, precizînd că acest fapt va permite Guvernului să-şi respecte angajamentele asumate în cadrul Programului de activitate.

 

În context, Prim-ministrul Vlad Filat a subliniat că succesele înregistrate de R. Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi de reintegrare a ţării ar fi fost imposibile fără suportul şi fără implicarea directă a Germaniei. "Dacă astăzi perspectivele de integrare europeană şi de reintegrare a ţării sînt mult mai bune decît acum doi ani şi jumătate, aici este, incontestabil, şi meritul prietenilor noştri germani", a spus Premierul.

 

Premierul a mai apreciat proiectele comune implementate, cu suportul Germaniei, în domeniul agrar, servicii publice, educaţie, infrastructură socială etc., precum şi participarea Germaniei la Misiunea UE de asistenţă la frontiera R. Moldova şi Ucrainei (EUBAM).

 

Volumul comerţului exterior al R. Moldova cu Republica Federală Germania a înregistrat, în anul 2011, suma de 507,4 milioane dolari americani, Germania plasîndu-se pe locul cinci printre partenerii comerciali ai R. Moldova. În R. Moldova activează 381 de întreprinderi cu capital german. Soldul investiţiilor germane constituie 66 mln de euro, ceea ce reprezintă 7,3 la sută din totalul investiţiilor străine, notează MOLDPRES.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.